Turkse lira levert nog eens 6% in op één dag. Is Bitcoin de oplossing?

De monetaire lijdensweg voor de inwoners van Turkije is nog niet voorbij. In één dag daalde de waarde van de lira, en daarmee ook het spaargeld van de Turken, met maar liefst 6%. Daarmee bereikt de nationale valuta een nieuw dieptepunt.

Devaluatie van de lira

Vorige week berichtten we al dat deze lire een vlucht omlaag maakte. De waarde van $1 bereikte bereikte voor het eerst in de geschiedenis de 10 lira.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarmee was de waarde 25% gedaald ten opzichte van begin dit jaar. Als we terug gaan in de tijd, is te zien dat je precies vijf jaar geleden (in 2016) aan 3,00 lira nog genoeg had.

Maar de koek is nog niet op. De valutacrisis gaat door, en binnen één dag daalde de waarde van de lira tot 11,31 ten opzichte van de dollar. Daarmee leverde het nog eens 6% in. Het is de grootste daling in acht maanden.

Waarom gebeurt dit? De centrale bank van het land verlaagt voor de derde maand op rij de 'borrowing costs'. Anders gezegd: het blijft enorm makkelijk om geld te lenen, waardoor er steeds meer geld in omloop komt en het vertrouwen wegebt. De "key rate daalt met één procentpunt", zo meldt de Wall Street Journal.

Turkse lira levert nog eens 6% in op één dag. Is Bitcoin de oplossing?

Dit was aanleiding tot verschillende speculaties over prijsstabiliteit. Anderzijds: een andere optie heeft de overheid bijna niet, want met hogere rentetarieven zal de economie een melt-down ingaan. Als men openstaande leningen niet kan terugbetalen door te hoge rentes, zall de economie (naar verwachting) vastlopen.

Onder druk van president Tayyip Erdogan hebben de functionarissen van de centrale bank de rente met 100 basispunten verlaagd tot 15%. Ondanks het inflatiepercentage van 20% blijft de president onverschrokken in zijn visie. Erdogan belooft "tot het einde" te blijven strijden tegen de hogere rentetarieven.

Turkse lira levert nog eens 6% in op één dag. Is Bitcoin de oplossing?

Bitcoin als schaars alternatief

Tegelijkertijd won Bitcoin de afgelopen maanden aan populariteit in Turkije. De reden is niet heel gek: Bitcoin is schaars en niet te manipuleren. Niet door centrale banken en ook niet door presidenten. Daarnaast laat het rentestanden over aan de vrije markt, door leners en uitleners. Het kan niet worden gemanipuleerd door centrale banken die 'gratis' geld kunnen uitlenen.

Het monetair beleid staat in steen gebeiteld: elke vier jaar wordt Bitcoin schaarser en de maximale supply is 21 miljoen BTC.

Mede daardoor verklaarde Erdogan twee maanden geleden nog de oorlog aan de decentrale cryptomunt. Als dekmantel voor dit besluit noemde hij juridische problemen, de extreme volatiliteit en criminaliteit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!