Turkse president Erdogan verklaart de oorlog aan bitcoin

President Recep Tayyip Erdogan van Turkije heeft tijdens een evenement voor studenten op 18 september in de stad Mersin de oorlog verklaart aan bitcoin en andere cryptocurrency’s. Dat meldt Bloomberg HT.

Betalingen met bitcoin al verboden in Turkije

In april van dit jaar kwam vanuit de Turkse centrale bank het nieuws naar buiten dat het vanaf heden verboden is om betalingen met bitcoin of andere cryptocurrency’s te voldoen in het land. Juridische onzekerheid rondom bitcoin, de extreme volatiliteit en criminaliteit werden aangehaald als de voornaamste redenen voor dit besluit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Erdogan claimt verder dat het land “zeker” geen probleem heeft met de opkomst van digitale assets. Tot nu toe staat die uitspraak echter haaks op de daden van Turkije en zijn regering.

Verder voegt Erdogan daaraan toe dat Turkije doorgaat met zijn eigen geld, wat volgens hem deel uitmaakt van de nationale identiteit. Een goede manier om aan het volk te verkopen dat je het monopolie op de geldpers nog wat langer wil aanhouden.

Digitale lira in aantocht

De uitspraken van Erdogan komen kort nadat de Turkse centrale bank eerder deze maand een nieuw onderzoeksplatform lanceerde met een focus op de mogelijkheden voor een digitale lira.

In de eerste testfase van de digitale nationale valuta moet worden onderzocht in hoeverre het haalbaar is om een digitale lire uit te rollen in het land. Het plan is om de resultaten hiervan begin volgend jaar te publiceren.

Het onderzoeken van de mogelijkheden met betrekking tot het lanceren van het digitale equivalent van de lira staan al sinds 2019 op het programma. Destijds werd de uitgifte van een zogenaamde central bank digital currency namelijk opgenomen in het jaarlijkse presidentiële programma van Erdogan.

Voorlopig lijkt het in ieder geval duidelijk dat Turkije niet het meest bitcoin-vriendelijke land ter wereld is. Al kan dat, getuige de situatie in Laos, snel veranderen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....