Aantal bitcoin gebruikers in Turkije explosief gestegen

Afgelopen jaar is het aantal Turken dat bitcoin heeft met factor 11 gegroeid. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van Turkse cryptobeurs Paribu.

Bitcoin in Turkije

Het “Cryptocurrency Awareness and Perception Survey 2021” is uitgevoerd door Akademetre Research, in opdracht van de exchange. Het laat zien hoe de Turkse burgers naar bitcoin en andere cryptovaluta toe bewegen. De eerste enquête is afgenomen in 2020.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een conclusie van het onderzoek van vorig jaar was dat slechts 0,7% van de ruim 6.000 respondenten iets met cryptovaluta deed. Bovendien had 84% van de respondenten nog nooit van Bitcoin gehoord.

Het onderzoek van dit jaar laat een significante stijging zien van het gebruik van cryptocurrency’s in Turkije. Van de ongeveer 1.400 respondenten liet 7,7% weten in Bitcoin of andere cryptovaluta te handelen. Dat is dus een stijging van factor 11 ten opzichte van vorig jaar.

Er moet wel gezegd worden: het gaat om een steekproef. Andere onderzoeken lieten vorig jaar al een hogere adoptiegraad zien dan de 0,7%.

Miljoenen gebruikers

Volgens de enquête is 11% van de respondenten (die al kennis had van cryptovaluta) ook echt een actieve gebruiker (geworden). De beurs Paribu weerspiegelt deze enorme groei: hun klantenbestand steeg binnen een jaar van 600.000 tot meer dan 4 miljoen.

Waarom zijn de Turken geïnteresseerd in bitcoin? Volgens de steekproef geeft 60% de ‘schuld’ aan een hoger inkomen dat ze kunnen besteden, terwijl 37% vooral nieuwsgierig was. Ongeveer 25% van de cryptobezitters deden dit ‘voor de tech’.

Aan de andere kant geeft 80% van de mensen (die wél iets weten van cryptovaluta) aan nog nooit iets gehoord te hebben over de term blockchain. Dit magische sausje wat in 2017 voor een enorme hype zorgde, is schijnbaar alle populariteit kwijtgeraakt.

Opmerkelijk genoeg komt de term ‘inflatie’ nauwelijks terug in de antwoorden. De Turkse lira is aan aanzienlijke geldontwaarding onderhevig. Een aantal maanden geleden daalde de waarde van de lokale valuta zelfs met 14% op één dag, nadat president Erdogan de centrale bankier van het land de laan uitstuurde.

Andere landen

De afgelopen zijn er in een hele reeks andere landen soortgelijke onderzoeken gedaan. Zo blijkt dat 12,6% van Australiërs bitcoin of andere cryptovaluta heeft. Van dezelfde groep respondenten bezit maar 12,1% edelmetalen zoals goud en zilver.

Uit een ander onderzoek blijkt dat 20% van de Australische jongeren het geloof in spaargeld verliest en daarom voor bitcoin kiest.

Ook in het Verenigd Koninkrijk hangt de adoptiegraad boven de 10%.

Volgens een onderzoek van Gemini zijn er al wel meer dan 9 miljoen Britten die investeren in bitcoin en andere cryptovaluta. Toch denkt ook 30% dat het te laat is en dat ze de boot hebben gemist.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsturkije