Twee broers verdwijnen met 69.000 Bitcoin (BTC)

Twee broers uit Zuid-Afrika zijn spoorloos verdwenen en met hen 2,3 miljard dollar aan bitcoin. Tientallen beleggers zijn gedupeerd, een speciale politie-eenheid is op zoek naar het duo, meldt persbureau Bloomberg.

Grootschalige oplichting

Ameer en Raees Cajee, de oprichters achter het investeringsfonds Africrypt uit Zuid-Afrika, lijken van de aardbodem verdwenen. Private detectives, ingehuurd door gedupeerde beleggers, konden het duo niet traceren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De zaak is nu overgedaan naar de Hawks, een speciale opsporingseenheid in het land. Het betreft maar liefst 69.000 bitcoin dat naar het fonds is gestuurd.

Tegen de huidige koers gaat het om een totale waarde van 2,3 miljard dollar, maar ten tijde van de investering ging het om minstens 3,6 miljard dollar.

In april roken investeerders onraad toen de broers doodleuk meldden dat ze slachtoffer waren van een ‘hack’. Ze vroegen om het incident niet te melden aan de autoriteiten of hun advocaten. Dat zou namelijk het terugvinden van de munten ‘vertragen’.

Enkele gedupeerden huurden snel juridische hulp in en startten een procedure tegen Africrypt. Een van de zaken die opvielen: medewerkers van het fonds konden één week voor het melden van de hack al geen toegang krijgen tot de systemen van Africrypt.

Bovendien bleek uit onderzoek dat de ontvangen bitcoin door mixers is gegaan om de herkomst van de transacties te maskeren.

Belletjes naar de 06-nummers van Cajee en Raees worden direct doorverbonden naar hun voicemail. Ook de website is niet meer bereikbaar.

De kans dat de broers hun bitcoin ongezien van de blockchain kunnen halen, is steeds kleiner.

Er is steeds meer gespecialiseerde software in omloop om de route die de munten afleggen te traceren en te koppelen een entiteiten op de blockchain. Voor de afrit om om te wisselen in fiat geld, is er steeds meer samenwerking met exchanges. Tegelijkertijd zijn er vele routes mogelijk die de broers kunnen nemen om de munten te verduisteren.

Zuid-Afrika

Het handelen in cryptocurrency’s in het land ook in korte tijd snel populair geworden en dat trekt ook gespuis aan. Vorig jaar was er sprake van een andere oplichtingszaak die de gemoederen bezighield.

Inleggers in Mirror Trading International zagen 23.000 bitcoin (BTC) ‘in rook opgaan’. Met een totale waarde destijds van 1,2 miljard dollar ging het om de grootste fraudezaak van 2020 wereldwijd, zo bleek uit cijfers van on-chain onderzoeker Chainalysis.

De Finance Sector Conduct Authority loopt ook de gangen na van Africrypt, want het gaat om een zaak van een drie maal zo grote omvang.

Let als consument altijd op met wie je in zee gaat. Lees je goed in hoe je zelf veilig je bitcoin kunt bewaren of zoek een betrouwbare custodian die gereguleerd is.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...