Let op! Neppe Ledger hardware wallets van oplichters in omloop

Opgelet! Er gaan nep-hardware wallets rond. Oplichters sturen deze apparaten naar klanten van Ledger die ‘slachtoffer’ werden van een recente datalek. De hackers zouden hiermee bitcoin kunnen stelen van onwetenden die hun bitcoin op deze wallets bewaren.

Hack van Ledger

Ledger heeft verscheidene keren problemen gehad om de persoonlijke gegevens van klanten te bewaren. Begin januari wisten hackers van twintigduizend klanten informatie in handen te krijgen. In 2020 was het ook al eens raak. Toen ging het om gegevens van maar liefst honderdduizend klanten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De oplichters zijn op een zeer geraffineerde manier met de klantgegevens opgegaan. Op Reddit deelt een klant een bericht van de werkwijze.

Hij vertelt dat hij een pakketje heeft ontvangen met daarin een apparaatje dat lijkt op een Ledger Nano X. Hij plaatst daarbij onderstaande afbeeldingen.

Let op! Neppe Ledger hardware wallets van oplichters in omloop

Het lijkt alsof het om een authentieke verpakking gaat. De verpakking is ook ingesealed, waardoor het nóg wat echter lijkt.

Let op! Neppe Ledger hardware wallets van oplichters in omloop

Er zat ook een brief bij, met informatie over de bestelling. Daarvan moet wel gezegd worden dat het slecht in elkaar zit. Het vertelt dat dit exemplaar is verzonden om de bestaande Ledger te vervangen. De reden hiervoor is omdat er klantgegevens zouden zijn gelekt op de hackerssite RaidForum.

“We hebben je om veiligheidsredenen een nieuw apparaat gestuurd. Je moet overschakelen naar een nieuw apparaat om je veilig bitcoin te bewaren. Er zit een handleiding in de nieuwe verpakking, die je kunt lezen om te leren hoe je je nieuwe apparaat instelt.”

Pas op!

Trap hier dus niet in! Bij de hack van Ledger zijn álleen persoonsgegevens gelekt. De hackers uit 2020 (en januari dit jaar) kunnen op basis van deze informatie niet bij jouw bitcoin. Op Reddit is te zien dat de chips in de nep-Ledger zijn aangepast.

Let op! Neppe Ledger hardware wallets van oplichters in omloop
Binnenkant van een echte Leger
Let op! Neppe Ledger hardware wallets van oplichters in omloop
Binnenkant van een neppe Ledger

Op BleepingComputer staat een uitgebreidere uitleg van de manier waarop de oplichters te werk zijn gegaan. Ook legt een specialist hier uit wat er precies mis is met de chip.

Hoewel de brief vol stond met spelfouten, klopt er wel een klein deel van de boodschap. Er zijn gegevens van 272.853 mensen die een Ledger kochten in december 2020 gepubliceerd op RaidForums. Maar dit is dus absoluut geen reden om op het verzoek van de oplichters in te gaan.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Ledgeroplichtingscam