Tweede Kamerverkiezingen: de euro en de Europese Centrale Bank

Tweede Kamerverkiezingen: de euro en de Europese Centrale Bank

De verkiezingen staan voor de deur. Ook dit jaar is de keuze weer reuze: er doen meer partijen aan de Tweede Kamerverkiezingen mee dan ooit tevoren. Maar hoe kijken deze partijen aan tegen bitcoin (BTC)? En wat is hun visie over de euro en de Europese Centrale Bank? En wat te denken van (financiële) privacy?

Lees ook deel 1 van deze serie met daarin de mening van de politieke partijen over Bitcoin. Vandaag in deel 2: de visie over de ECB en de euro.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 

Monetaire visie

Je hoeft als politieke partij natuurlijk niet uitgesproken te zijn over Bitcoin, om het (on)eens te zijn met de euro en het huidige monetaire beleid. Logischerwijs vinden ze allemaal iets over de euro, waar dat bij cryptovaluta (nog) niet het geval is.

Voor of tegen? In de euro of toch eruit? En hoe moet een nieuwe valuta er dan uit zien? We hebben alle visies voor jou op een rijtje gezet.

Anti-euro

Te beginnen met de partijen die zich uitspreken tégen de euro in haar huidige vorm. Want deze insteek staaft het beste met die van Bitcoiners: kritiek op monetair beleid en de eigenschappen van de euro als spaarmiddel en kritiek op de euro als (giraal of contant) betaalmiddel.

Forum voor Democratie

De partij van frontman Thierry Baudet is stellig: de euro werkt niet en is niet goed voor Nederland. In het kort zeggen ze: de euro is onhoudbaar. Daarom pleiten ze voor:

  • Nederland uit de euro. We voeren weer een eigen munt in en treden uit de schuldenunie.
  • Eisen dat lidmaatschap van de Unie ook mogelijk blijft zonder deelname aan de euro, zodat landen als Polen en Slovenië niet gedwongen worden om de dramatische munt in te voeren.
  • Zolang Nederland nog in de euro zit: nooit akkoord gaan met (nog meer) welvaartsoverdracht

JA21

Het Juiste Antwoord is overduidelijk tegen de euro in haar huidige vorm, zo blijkt uit het verkiezingsprogramma:

"Het desastreuze rentebeleid van de Europese Centrale Bank draagt bij aan de prijsopdrijving. Dit maakt het verder mogelijk om tegen steeds lagere rente steeds hogere hypotheken af te sluiten. In plaats van geld herverdelen door steeds zwaardere belastingen te heffen en de euro’s vervolgens door de samenleving te gaan rondpompen, zorgt daadwerkelijke, rechtstreekse verlaging van lasten voor een directe stijging van de koopkracht."

SP

Ook de Socialistische Partij (SP) is duidelijk: de euro is onhoudbaar. Zij denken dat het niet werkt om zoveel economieën die allemaal van elkaar verschillen aan elkaar te koppelen met één munt:

"De huidige muntunie met haar beklemmende regels is zowel voor de zuidelijke als voor de noordelijke landen een financieel dwangbuis. Daarom is het goed om in de komende periode voorbereidingen te treffen en op zoek te gaan naar alternatieven die veel beter zijn voor de economieën van de aangesloten landen."

Gematigd over de euro

Er zijn natuurlijk ook partijen die in het midden zweven. Zo is de Partij voor de Dieren van mening dat de Europese Centrale Bank (ECB) moet stoppen met het massaal en ongericht opkopen van obligaties en andere schuldpapieren. Ze zien graag een nieuwe manier om geldcreatie mogelijk te maken:

"Er worden concrete plannen gemaakt voor een nieuw democratisch en transparant systeem van geldcreatie. Banken hebben immers een monopolie op geldcreatie en verdienen daar goed aan."

Ook spreken ze zich, net als Satoshi Nakamoto in het Genesis Block' uit tegen bailouts:

"De Partij voor de Dieren wil dat banken met nutsfuncties in crisistijden overeind blijven, maar dat banken die geen nutsfunctie hebben, niet door de overheid worden gered als zij zichzelf in de problemen hebben gebracht."

De SGP spreekt zich ook openlijk uit tégen de geldprinterij van de Europese Centrale Bank.

"Om aan geld te komen, drukt de Europese Centrale Bank in Frankfurt nu dagelijks miljoenen euro’s bij. Daarnaast heeft de EU massaal leningen afgesloten, in totaal nu al voor 750 miljard. Iedereen begrijpt dat dit een ontzaglijk zware hypotheek legt op de toekomst, en dan met name op de generaties die deze leningen moeten gaan aflossen. Ook Nederlanders moeten voor die Europese leningen opdraaien!"

GroenLinks laat zich niet echt uit over de euro als valuta en de daden van de ECB. Wel willen ze de buffereisen voor banken verhogen en willen ze een strikte scheiding tussen zakenbanken en consumentenbanken, om gevolgen van een financiële crisis goed te kunnen afgewentelen. Ook 50Plus blijft in het midden, wat betreft hun partijprogramma.

Hetzelfde geldt voor de Partij van de Arbeid. Ze zijn vóór nieuwe afspraken in Europa over verantwoorde overheidsfinanciën. Over de euro an sich wordt niet gerept noch geroerd. Ze spreken zich wel uit tegen het exceptioneel fractioneel bankieren: "In de financiële crisis moesten belastingbetalers bijspringen om de onverantwoorde risico’s van banken en beleggers op te vangen. Dat nooit meer. Nog altijd mogen banken elke euro op de balans 25 keer uitlenen."

De PVV laat zich ook nauwelijks uit over de euro. Wel is de partij van Geert Wilders tégen alle Europese besluiten. Echter is een duidelijke mening over de euro is in het partijprogramma van de PVV niet terug te vinden.

Pro-euro

De D66 positioneert zich de laatste jaren als pro-Europa. Als een van de enige partijen kijken ze uit naar Central Bank Digital Currencies:

"Wij zijn positief over het creëren van een publiek verankerd alternatief voor het aanhouden van een rekening bij een commerciële bank, zoals digitaal centralebankgeld, en we steunen de onderzoeken naar de meest geschikte vormgeving hiervan."

Net als het D66 is ook het CDA vóór de euro, maar dan wel met enige hervormingen: "We doen voorstellen in de EU voor een stabiel en evenwichtig begrotings- en fiscaal beleid. We blijven werken aan een goede Bankenunie met streng toezicht."

De ChristenUnie wil de buffers van banken verhogen om ze zo betrouwbaarder te maken. De VVD is óók voorstander van hervormingen:

"Terugkeer naar begrotingsregels zodra de coronacrisis voorbij is, met voldoende handhaving om de stabiliteit van de euro te bewaren.?"

DENK spreekt zich uit als voorstander van de Europese Unie en de euro. Op pagina 54 van hun verkiezingsprogramma staat: "De euro blijft in de huidige vorm bestaan, waarbij in de toekomst de begrotingsdiscipline van lidstaten weer gehandhaafd blijft."

Ze lijken zichzelf daarmee tegen te spreken, want ze noemen even later het volgende over het aflossen van deze schulden: "Inlossen van de begrotingsschuld is pas aan de orde indien er een vaccin is en de economie groeit."

Cash en contant geld

Naast de euro als valuta, kun je het ook eens of oneens zijn over de manier waarop deze euro als betaalmiddel gebruikt kan worden. Want naast een CBDC kun je ook denken aan contant geld. Dit is wat de partijen hierover te zeggen hebben:

Partij voor de Dieren

"Toegang tot contant geld wordt gewaarborgd. Er wordt gezorgd dat de snelheid van verdwijning van contant geld uit de omloop vertraagd wordt en het percentage van contant geld dat in omloop is mag niet onder een bepaald minimum komen."

Piratenpartij

"De mogelijkheid wordt ingericht om kleine bedragen anoniem te kunnen betalen, zowel contant als digitaal (bijvoorbeeld met een anonieme prepaid betaalkaart voor kleine betalingen). De verkoper hoeft niet te weten wie er betaalt. Het feit dat er betaald is, is voldoende."

JA21

"Cash betalen raakt langzamerhand in onbruik. Toch verdient de mogelijkheid om contant te betalen bescherming. Het biedt een waarborg om anoniem, nergens geregistreerd aankopen te doen. De mogelijkheid om met cash te betalen, verdient bescherming."

Het FvD gaat kort in op dit onderwerp, namelijk dat de mogelijkheid om met cash geld te betalen moet worden beschermd. De SP is het daar mee eens: cash geld moet blijven bestaan.

Alle andere partijen hebben zich in hun partijprogramma niet uitgelaten over dit onderwerp.

Tot slot

Na deel 1 over Bitcoin en nu deel 2 over (verschillende vormen van de euro), zullen we over twee dagen een laatste artikel uit dit drieluik publiceren over (financiële) privacy. Wil je graag meepraten over dit nieuws of deze standpunten? Kom dan vooral eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin verkiezingen

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Bitcoin daalt 20% tot onder $47.000 na statement Elon Musk over energiegebruik

De koers van Bitcoin is vannacht ingestort. Op het dieptepunt tikte de koers ergens rond 2 uur de $47.600 aan. Exact een etma...

Elon Musk laat Bitcoin prijs dumpen: dit zijn de reacties op Twitter

Vanochtend kon je het al lezen: Tesla is gestopt met het accepteren van bitcoin (BTC) als betaalmiddel vanwege milieuoverwegi...

Bitcoin en energieverspilling: feiten en fabels

Bitcoin en energieverbruik zijn een populair onderwerp. In dit artikel bespreken we de feiten, trends en een toekomstbeeld va...

"Bitcoin keldert naar $46.000 na nieuws Tesla. Wat gebeurt er op de grafiek?"

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

'SEC keurt Bitcoin ETF's in 2021 goed'

Wordt 2021 het jaar dat een bitcoin exchange traded fund (ETF) het levenslicht gaat zien? Als het aan analist Eric Balchunas...

Koop de dip: MicroStrategy slaat voor $15 miljoen extra Bitcoin in

MicroStrategy heeft vandaag 271 Bitcoin (BTC) gekocht tegen een gemiddelde dollarprijs van $55.387. Dat blijkt uit een openba...

Bitcoin prijs zakt onder $50.000, $2 miljard aan long posities geliquideerd

De prijs van bitcoin (BTC) zakt vandaag onder de grens van $50.000. Vervelend voor iedereen die BTC heeft, maar een specifiek...

Grote Bitcoin fondsen in Amerika wachten nog altijd op goedkeuring. Toezichthouder noemt BTC ' zeer speculatief'

Een bitcoin exchange traded fund (ETF) komt er voorlopig niet in Amerika. Dat lijkt de conclusie die je kunt trekken uit de h...

Bitcoin's moeilijkheidsgraad stijgt 21% na aanpassing netwerk

Het delven van Bitcoin (BTC) is flink lastiger geworden. De zogenaamde moeilijkheidsgraad van het netwerk (difficulty rate) i...

Nieuw Amerikaans fonds volgt 30 grote Bitcoin bedrijven

Investeren in de wereld van bitcoin (BTC) kan tegenwoordig op tal van manieren. In Amerika is een nieuw fonds opgericht waarm...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin (BTC) wallet van Samsung krijgt Ledger integratie

Samsung telefoons zijn nu ook te gebruiken met de hardware wallets van Ledger, specifiek de Nano S en de Nano X. Dat kondigt ...

Bitcoin start aan tweede periode om Taproot-update te activeren

Een update van het bitcoin protocol kan niet zomaar worden uitgerold. Allerlei verschillende partijen moeten akkoord gaan en...

Koop de dip: MicroStrategy slaat voor $15 miljoen extra Bitcoin in

MicroStrategy heeft vandaag 271 Bitcoin (BTC) gekocht tegen een gemiddelde dollarprijs van $55.387. Dat blijkt uit een openba...

Bitcoin prijs zakt onder $50.000, $2 miljard aan long posities geliquideerd

De prijs van bitcoin (BTC) zakt vandaag onder de grens van $50.000. Vervelend voor iedereen die BTC heeft, maar een specifiek...

Bitcoin en energieverspilling: feiten en fabels

Bitcoin en energieverbruik zijn een populair onderwerp. In dit artikel bespreken we de feiten, trends en een toekomstbeeld va...

Lees meer