Dit vinden politieke partijen van Bitcoin (BTC)

De verkiezingen staan voor de deur. Ook dit jaar is de keuze weer reuze: er doen meer partijen aan de Tweede Kamerverkiezingen mee dan ooit tevoren. Maar hoe kijken deze partijen aan tegen Bitcoin (BTC)? En wat is hun visie over de euro en de Europese Centrale Bank? En wat te denken van (financiële) privacy?

De komende dagen gaan we de visies op een rijtje zetten, te beginnen met het beestje zelf: bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in de politiek

Het was allereerst lastig om expliciet iets te vinden over partijen die zich uitlaten over Bitcoin. Bitcoin Magazine NL heeft ook bij een hele reeks partijen navraag gedaan, zonder succes. Toch kunnen we (ook met kennis uit het verleden) wel een overzichtje maken van partijen die geïnteresseerd zijn in deze monetaire innovatie.

De partijen die hieronder staan weergegeven hebben een duidelijk haakje met Bitcoin. De VVD, GroenLinks, PvdA en alle andere partijen die niet genoemd zijn, hebben zich niet openlijk uitgelaten als pro-Bitcoin. Om die reden staat de SP er ook niet tussen, hoewel Mahir Alkaya zich wel hard heeft gemaakt voor de Bitcoin industrie. In hun verkiezingsprogramma is niets terug te vinden over (het belang) van de cryptomunt.

Maar eerst de partijen die er vanuit zichzelf proactief mee bezig zijn: JA21, de Libertaire Partij en Forum voor Democratie.

JA21

In slechts één partijprogramma wordt Bitcoin bij naam genoemd, namelijk in die van JA21. Enkele maanden geleden splitste het Juiste Antwoord zich met frontman Eerdmans en -vrouw Nanninga zich af van Forum voor Democratie. De eurosceptische partij spreekt zich openlijk uit over bitcoin:

"Bescherming van de persoonlijke levenssfeer heeft ook betrekking op de wijze van betalen. Cash betalen raakt langzamerhand in onbruik. Toch verdient de mogelijkheid om contant te betalen bescherming. Het biedt een waarborg om anoniem, nergens geregistreerd aankopen te doen."

"De mogelijkheid om met cash te betalen, verdient bescherming. Bitcoin en andere digitale munten vergroten de keuzevrijheid. Innovatie uit deze sector moeten we daarom omarmen en niet weg reguleren."

Daarnaast parafraseren ze ook de bekende term 'Be Your Own Bank', ook wel afgekort als BYOB:

"De beste bank ben je zelf’, drukt dat beginsel goed uit. Wij stimuleren én beschermen de vorming van eigendom en vermogen bij de Nederlandse bevolking zelf. Alleen dát maakt een samenleving schokbestendig."

Libertaire Partij (LP)

Ten tweede doet ook de Libertaire Partij (LP) mee als het gaat om Bitcoin. Hoewel ze geen echt partijprogramma hebben, staat het wel pontificaal op hun website.

"Bitcoin en andere blockchain valuta’s hebben enorme potentie in een vrije samenleving. Ze bieden een vluchthaven van waarde voor wie minder vertrouwen heeft in door overheden gemanipuleerde munteenheden als euro of dollar. Valuta onder beheer van centrale banken zijn onderhevig aan inflatie. De geldkraan in Frankfurt en Washington DC staat constant open zonder dat een zelfde mate aan waarde wordt gecreëerd."

En verder:

"Bitcoin aannemen als wettig betaalmiddel strekt wat ons betreft tot aanbeveling. Bitcoin is in essentie een ideaal betaalmiddel zonder de noodzaak van een controle-orgaan en dus vervalt hier een voorname rol die overheden zich op dit gebied met liefde maar ook met veel manipulatie hebben eigen gemaakt."

Tot slot bepleiten ze ook dat er onderzoek wordt gedaan naar Bitcoin als geldstandaard in Nederland. Verder willen ze cryptomunten belastingvrij stellen en wallets privé houden. Tot slot pleiten ze tegen de identificatieplicht en willen ze registratieplicht voor beginnende bedrijven afschaffen.

Forum voor Democratie (FvD)

Forum voor Democratie noemt Bitcoin niet specifiek in haar partijprogramma. Toch konden we bijna exact een jaar geleden wel een haakje maken tussen FvD en BTC. Destijds liet Baudet weten dat hij een beetje bitcoin heeft. Rond diezelfde tijd liet hij ook weten dat hij tégen fiatgeld en geldontwaarding is.

Hij legde in onderstaande video zelfs een parallel tussen de gouden standaard en een mogelijke Bitcoin Standaard.

Ruim twee drie geleden liet Baudet ook al eens weten dat hij van het bestaan van Bitcoin af wist. Destijds antwoordde hij op een tweet waarin werd gesproken over 'topoverleg in Tweede Kamer over cryptovaluta'.

Hij ziet het als een mogelijkheid om parallel aan fiatgeld te bestaan en om 'de rampzalige euro en de ECB te ondermijnen'. Ook ziet hij het als een manier om intrinsieke waarde in ons financiële systeem.

In de Tweede Kamer sprak hij zich ook al eens uit tegenstander te zijn van Quantative Easing, ook wel bekend als de verruiming van geld. Ook dit sluit aan bij het verhaal van Bitcoin.

Overige partijen

In sommige gevallen noemen de partijen bitcoin wel op de website of reageerden ze op vragen van BitcoinDebuut op de mail. De PVV noemt het bijvoorbeeld in de context van witwassen en dat er een tekort aan inzicht is. Op de website van de D66 is dat nagenoeg hetzelfde:

‘Schimmige bitcoin-advertenties die ongevraagd de gezichten van BN’ers gebruiken om geld af te troggelen’.

Een echt standpunt over bitcoin is niet terug te vinden bij D66. Het CDA antwoord bij BitcoinDebuut als volgt:

"Het CDA is niet tegen digitale valuta, maar er zijn nu nog steeds mensen die problemen hebben met pinnen, geen telefoon hebben of gewoon niet digitaal vaardig zijn. Wij zien het daarom voor zover niet als geschikte vervanging van het huidige monetaire systeem."

Ook GroenLinks (GL) antwoordt aan BitcoinDebuut op de mail met toch een verrassend positieve mening:

"GroenLinks is een groot voorstander van een meer diverse financiële sector. De innovatie die daarbij hoort, moet daarom beter gestimuleerd worden. De de technologie achter Bitcoin en andere cryptocurrencies, blockchain, heeft die innovatieve kracht. Dat is razend interessant, juist ook omdat we nog niet precies weten wat dit ons in de toekomst gaat brengen. Wel moet er gebruik worden gemaakt van milieuvriendelijkere alternatieven voor het minen van cryptovaluta, dat veel energie kost."

Daarmee is het antwoord van GL in lijn met die van de SP, die als volgt op de mail antwoordden. Opvallend genoeg gebruiken ze bitcoin niet als paradepaardje, maar zien ze toch de unieke eigenschappen van de cryptomunt in:

“Bitcoin is gestart als een indrukwekkend protest tegen de grote commerciële banken na de bankencrisis.12 jaar later is het een werkende technologie gebleken. Het bestaat immers nog steeds overal waar internet is en 1 bitcoin is nu ruim 50 duizend dollar waard. Maar het is helaas ook een populair beleggingsobject geworden. De meeste digitale dingen zijn immers oneindig te kopiëren, maar niet bitcoin. Het is digitaal, maar toch schaars. Dat is vrij uniek gebleken, ook voor mensen die online snel geld willen verdienen. Vooral de volatiliteit die daardoor ontstaat zorgt er voor dat Bitcoin nog steeds niet functioneert als digitaal geld."

De SGP is wat dat betreft ook terughoudend:

”De SGP vindt dat er heel zorgvuldig en terughoudend met digitale valuta omgegaan moet worden. Natuurlijk biedt het gebruik van deze valuta en ook het gebruik van blockchain technologie kansen, maar we moeten ook de bedreigingen onder ogen zien. Er zitten veel risico’s en gevaren aan het gebruik van digitale valuta."

Verder...

De komende dagen zullen we nog meer gerelateerde artikelen publiceren over de verkiezingen. Hoe staan de politieke partijen tegenover banken, de euro en financiële privacy? En hoe kunnen we hun visie rijmen met de Cryptowet?

In deze delen komen dus ook alle andere partijen voorbij, van de VVD en PVV tot aan GroenLinks en D66 aan toe.

Wil je graag meepraten over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat.

Lees meer over: