Twitter-baas geeft details vrij over peer-to-peer bitcoin beurs

Jack Dorsey van Twitter en betaalprovider Square stelde het vorige maand klip en klaar in een tweet: Square gaat bouwen aan een open source platform met als doel om decentrale financiële apps te ontwikkelen.

Nieuw type bitcoin beurs

Daarbij ligt de primaire focus op bitcoin en niet zozeer op andere protocollen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Die aankondiging heeft recent meer invulling gekregen in een nieuwe tweet van Dorsey en Mike Brock van de Cash app, die leiding geeft aan TBD, de werknaam van dit nieuwe vehikel.

De peer-to-peer beurs die zij voorstellen is een handelsplatform waar géén centrale partij is die de bitcoin in beheer neemt en er ook geen controle over heeft.

Ze bieden simpelweg een stukje technologie waar koper en verkoper van gebruik maken.


In een uitgebreid Twitter draadje schrijft Brock hoe hij de beurs voor zich ziet.

Het begint met een stukje fundamentele analyse: bitcoin is de voor hand liggende munt voor het internet. Niet de fiat munten die banken onderling uitwisselen dus. Hij benadrukt dat bitcoin meer mensen insluit dan nu het geval is met het dollar - en eurostelsel.

'Om vandaag de dag aan bitcoin te komen, heb je dollars of andere fiat munten nodig en het gaat via gecentraliseerde diensten zoals onze Cash App en Coinbase. Maar die on - en offramps zijn niet gelijk verdeeld over de wereld'.

Opvallende uitlatingen van Brock want 'zijn' Cash App boert natuurlijk goed met de huidige status quo. Maar vernieuwing is dus nodig om bitcoin voor een grotere groep mensen beschikbaar te maken.

Open source

TBD gaat zich sterk maken voor open source architectuur. Dat betekent dat de uiteindelijke beurs ook te gebruiken is met zoveel mogelijk wallets, custodial dan wel non-custodial (een walletmaker heeft jouw bitcoin sleutels in handen versus je beheert zelf je sleutels).

Maar er komt géén apart management team of kantoor voor TGB, er is een team van developers die eraan werkt, die betaald krijgen via Square.

Qua platform bekijkt Brock onder meer naar Rootstock, dat een sidechain op bitcoin (laag 1) heeft gebouwd met smart contract mogelijkheden.

Ook wordt er gekeken hoe het Lightning Network, de sublaag van bitcoin (laag 1), geïntegreerd kan worden.

Denk aan snelle, goedkope betalingen die later gesettled worden op laag 1. Beurzen zoals Bitfinex, Kraken en OKCoin hebben bijvoorbeeld al betaalkanalen op Lightning.

Volgens Brock is er samenwerking nodig met uitgevers van stablecoins, cryptovaluta die gedekt zijn door fiat geld.

Square lijkt dus de komende jaren een tweesporenbeleid te volgen. De gereguleerde Cash App die vooral (jonge) Amerikanen bedient en een wereldwijde variant die iedereen moet bedienen.

Alternatieven

Momenteel zijn er met bijvoorbeeld Bisq en Paxful al peer-to-peer alternatieven die in toenemende mate gebruikt worden in Afrika en Latijns-Amerika, met name in landen waar niet iedereen een bankrekening of een account bij een betaalverwerker kan krijgen.

Dorsey heeft in 2020 een tijd lang door Afrika gereisd en blijkbaar daar ook verdere ideeën opgedaan voor een peer-to-peer variant.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...