Universiteit Maastricht krijgt losgeld terug met grote winst

De Universiteit Maastricht heeft hun gestolen bitcoin (BTC) terug. De onderwijsinstelling betaalde in 2019 losgeld om malware te deactiveren.

Volgens De Volkskrant betaalde de universiteit 200.000 euro in bitcoin om weer toegang te krijgen tot hun systemen. Ondanks de recente dalingen staat de koers echter nog een stuk hoger dan toen. In Maastricht kunnen ze rekenen op 500.000 euro dat zij terugkrijgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Geluk bij een ongeluk, dus.

Bitcoin en malware

De Universiteit Maastricht werd in december van 2019 gechanteerd door een groep cybercriminelen. Door malafide software was het dagenlang niet mogelijk voor studenten en medewerkers om te e-mailen, het internet op de universiteit was maar beperkt bereikbaar en bepaalde servers werden geblokkeerd.

Je hebt dan als slachtoffer twee opties: de blokkade laten oplossen, of betalen. De universiteit koos er destijds voor om het losgeld te betalen.

Michiel Borgers, Chief Information Officer (CIO) bij de universiteit, beloofde beterschap en liet weten dat er nu ook offline back-ups zijn gemaakt om deze problemen te voorkomen.

Het open en grenzeloze karakter van bitcoin biedt ook mogelijkheden voor criminelen. Dat hoort bij een netwerk waarvan je gebruik kunt maken zonder toestemming.

Dat geldt voor deze minder fijne mensen achter deze software, maar ook voor journalisten of de toekomstige koelkasten. Iedereen is gelijk op het netwerk.

Wel is het zo dat, met een beetje speurwerk en informatie vanuit de universiteit, de bitcoin die betaald zijn gevolgd kunnen worden. Wanneer je als crimineel niet goed op let, kun je snel worden gevonden.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...