Universiteit Maastricht krijgt losgeld terug met grote winst

Universiteit Maastricht krijgt losgeld terug met grote winst

De Universiteit Maastricht heeft hun gestolen bitcoin (BTC) terug. De onderwijsinstelling betaalde in 2019 losgeld om malware te deactiveren.

Volgens De Volkskrant betaalde de universiteit 200.000 euro in bitcoin om weer toegang te krijgen tot hun systemen. Ondanks de recente dalingen staat de koers echter nog een stuk hoger dan toen. In Maastricht kunnen ze rekenen op 500.000 euro dat zij terugkrijgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Geluk bij een ongeluk, dus.

Bitcoin en malware

De Universiteit Maastricht werd in december van 2019 gechanteerd door een groep cybercriminelen. Door malafide software was het dagenlang niet mogelijk voor studenten en medewerkers om te e-mailen, het internet op de universiteit was maar beperkt bereikbaar en bepaalde servers werden geblokkeerd.

Je hebt dan als slachtoffer twee opties: de blokkade laten oplossen, of betalen. De universiteit koos er destijds voor om het losgeld te betalen.

Michiel Borgers, Chief Information Officer (CIO) bij de universiteit, beloofde beterschap en liet weten dat er nu ook offline back-ups zijn gemaakt om deze problemen te voorkomen.

Het open en grenzeloze karakter van bitcoin biedt ook mogelijkheden voor criminelen. Dat hoort bij een netwerk waarvan je gebruik kunt maken zonder toestemming.

Dat geldt voor deze minder fijne mensen achter deze software, maar ook voor journalisten of de toekomstige koelkasten. Iedereen is gelijk op het netwerk.

Wel is het zo dat, met een beetje speurwerk en informatie vanuit de universiteit, de bitcoin die betaald zijn gevolgd kunnen worden. Wanneer je als crimineel niet goed op let, kun je snel worden gevonden.

Lees meer over:
Bitcoin misdaad Nederland

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan