Valkyrie doet aanvragen voor twee nieuwe Bitcoin ETF’s: miners en bedrijven

Fondsbeheerder Valkyrie gaat door met haar pogingen om verschillende Bitcoin ETF’s op de markt te brengen. Nu doen ze weer twee aanvragen: eentje die te maken heeft met miners en eentje die zich richt op “bitcoinkopende” bedrijven.

Nieuwe aanvragen

Om precies te zijn gaat het om de volgende twee exchange traded fondsen (ETF’s):

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit is te lezen in de documentatie die woensdag is ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission (SEC). De voorstellen lijken bijgewerkte versies te zijn van eerdere documenten die in juli werden ingediend.

Beide fondsen worden actief beheerd, maar geen van beide gaat rechtstreeks in bitcoin beleggen. Ze hebben allebei een management fee van 75 basispunten. Voor geen van de twee aanvragen is bekend wat de ticker gaat zijn.

De aanvragen zijn ingediend vlak nadat Valkyrie een andere aanvraag terugtrok. Ze wilden eerst ook een ‘leveraged’ hefboom-ETF aanbieden. Binnen een week na de indiening, trok de vermogensbeheerder de aanvraag weer in.

Details van ETF’s

Het eerste fonds richt zich dus op miners: de Bitcoin Miners ETF. Dit fonds zou ten minste 80% van zijn nettovermogen beleggen in effecten van bedrijven die zich bezighouden met Bitcoin mining. Ook vallen bedrijven die gespecialiseerd zijn in miningchips, -hardware en -software hieronder.

De geplande Innovative Balance Sheet ETF gaat voornamelijk beleggen in de effecten van Amerikaanse bedrijven die direct of indirect beleggen in Bitcoin, of transacties doen. Hieronder vallen ook custodials, beurzen en traders.

“Dit kunnen bedrijven zijn die (gedeeltelijk) investeren in Bitcoin, inclusief bedrijven die relatief kleine hoeveelheden bitcoin bezitten of transacties uitvoeren.”

Beide financieel producten zouden zich aansluiten bij een segment van ETF’s die overal de grond uit schieten: fondsen die níet fysieke bitcoin bevatten, maar indirect er wel mee te maken hebben.

Vooralsnog wil de SEC nog geen spotmarkt ETF goedkeuren. Valkyrie doet ook een poging tot dit type ETF, maar eerder deze week werd bekend dat de plannen nog even de vrieskist in moeten. Ook Grayscale heeft de wens uitgesproken om haar GBTC-trust om te toveren in een spotmarkt-ETF.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETF