Van der Chijs: ‘Ik heb Binance en BitMEX als investeerder afgeslagen’

Marc van der Chijs is al jaren actief in de wereld van bitcoin (BTC) en mining. In gesprek met Bitcoin Magazine NL praat hij over het ondernemen in de bitcoin wereld, bitcoin mining en gemiste kansen.

Een van die gemiste kansen is het laten lopen van een investeringskans in Binance: ''Ik wilde het gewoon niet doen.'' Achteraf een foutje, maar dat kan een keer gebeuren stelt de multi-miljonair.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Van der Chijs is met zijn bedrijf Hut8 actief als bitcoin miner in Canada. Niet de hardware, maar de energieprijs is bepalend voor bitcoin miners.

Heb je het vorige gesprek met Van der Chijs gemist? Die vind je hier.

Hoe kom jij als bitcoin miner aan energie in Canada?

Van der Chijs: ''De macht ligt in Canada bij de provincies. Wij werken samen met Alberta en in iets mindere mate Ontario. Zij hebben een lange termijn beleid. Het wisselt per provincie, in Quebec was bitcoin mining een tijdje bijna verboden."

"We kunnen op deze manier lange termijn deals maken, dat is heel belangrijk voor bitcoin mining. Een deal van minimaal 10 jaar en lage prijzen, dat is de enige manier om grote investeringen te doen. Je wil niet dat over een jaar de prijs van je energie verandert."

"De energieprijs is de bepalende factor om winstgevend te zijn. In minder mate is het schaalbaarheid, het opschalen van je mining equipment. We zijn een van de grotere spelers in de wereld, daardoor zijn we efficiënt aan het minen. Maar als we tegen een hogere energieprijs zouden minen, dan zijn we ook niet winstgevend. Het is een combinatie van die twee.''

BitMEX en Binance

Van der Chijs was al relatief vroeg bezig met de wereld van bitcoin en kwam daardoor een hoop mensen tegen die uiteindelijk een succesvolle business lanceerde. Hij liet kansen op investeringen in BitMEX en Binance lopen.

BitMEX is de grootste bitcoin derivatenbeurs van het moment en Binance is een van de grootste cryptobeurzen.

Van der Chijs: ''Ik kon investeren in BitMEX, dat heb ik niet gedaan. Dat was wel een misser, maar goed dat gebeurd. Ik heb ook niet in Binance geïnvesteerd, die kans had ik ook. Ik krijg zoveel dingen op mijn tafel. Je kijkt naar de mensen er achter en ik kende CZ (Changpeng Zhao, CEO van Binance red.) uit het verleden.''

Wat was de reden om het niet te doen?

"Ik was vroeger adviseur van OKEx, daar was ik vanaf het begin bij betrokken. Daar kende ik CZ van. Ik was niet heel erg onder de indruk van hem, ik heb in 2014 op de Chicago bitcoin conference met hem gesproken om te kijken of we samen een bedrijf wilde beginnen. Hij wilde met bitcoin ATM's beginnen, daar zag ik totaal niets in."

''Uiteindelijk is hij dus Binance begonnen en ik was toen een van de eerste die hij belde met de vraag of ik wilde investeren. Hij stond niet echt op de goede lijst in China, ik wilde het gewoon niet doen. Hij is in 2014-2015 vertrokken naar Japan. Ik weet niet hoe welkom hij nog is in China. Ik vind het fantastisch wat hij gedaan heeft, maar gaat het op de lange termijn ook goed? Ik weet het niet."

Luister het gehele interview

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...