VanEck moet langer geduld hebben voor uitsluitsel over spotmarkt bitcoin ETF

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar beslissing over een bitcoin ETF uitgesteld.

Bitcoin ETF

Op zich geen nieuws, gezien de Amerikaanse beurswaakhond dit al tig keer heeft gedaan. Deze keer betrof het de aanvraag van VanEck voor een ​​spot bitcoin exchange-traded fund.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De vermogensbeheerder, die in Europa al wel een aantal bitcoinfondsen op de markt heeft gebracht, heeft te horen gekregen dat ze uiterlijk 11 oktober een reactie zal ontvangen. Dit is de nieuwe datum waarop de SEC “de voorgestelde wijziging moet goedkeuren of afkeuren.”

De vorige deadline was 27 augustus, maar de SEC vond dat het niet genoeg tijd had om de indiening goed te beoordelen. Nu komen ze alsnog vlak voor deze ‘oude’ deadline met uitstel. De SEC merkte op dat het geen reacties had ontvangen over de inzending van VanEck.

Met een ETF kunnen investeerders blootstelling aan bitcoin hebben, zonder dat ze zelf alles moeten snappen omtrent private keys. De bitcoin wordt dan door de fondsmanager uit de spotmarkt opgekocht en tegen een commissie voor de klant bewaard.

Van uitstel.. komt?

De assetmanager diende het verzoek 24 juni in. Met het uitstel afwijzing is er nog steeds geen bitcoin spotmarkt ETF op de Amerikaanse markt. Talloze pogingen zijn afgewezen, behalve die voor een op futures gebaseerde ETF. Onder andere ProShares en Valkyrie hebben dit type bitcoinfonds al wel in de markt mogen zetten.

De SEC blijft consequent in haar argumentatie: ze zijn bezorgd over marktmanipulatie en willen beleggers beschermen.

De druk op de SEC wordt steeds groter. Grayscale is zelfs naar de rechter gestapt nadat hun filing op 29 juni werd afgewezen. Het bedrijf wil haar Bitcoin Trust (GBTC) omtoveren naar een ETF. Ook het besluit over de aanvraag van Ark en 21Shares werd uitgesteld. Zij krijgen uiterlijk 30 augustus definitief uitsluitsel.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!