ECB met handen in haar over digitale euro, overweegt negatieve rentes en limieten

De digitale euro krijgt mogelijk te maken met straffen voor spaarders. Een idee is bijvoorbeeld negatieve rentes om mensen te motiveren hun geld uit te geven.

De Europese Centrale Bank (ECB) maakte afgelopen week bekend dat hard bezig zijn om alle implicaties van een mogelijke lancering van een digitale euro beoordelen. Deze Central Bank Digital Currency (CBDC) kan namelijk heel veel neveneffecten hebben. Het doel is simpel: het moet niet ten koste gaan van de integriteit van het Europese banksysteem. Voorgestelde oplossingen liggen bij negatieve rentes en limieten voor individuen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Digitale euro

Een van de aandachtspunten is dat de digitale euro potentieel het consumentengedrag kan veranderen, ten koste van de gezondheid van banken. Want als alle betalingen via één protocol kunnen lopen, wat gaat dan de rol zijn van commerciële banken? Er blijven natuurlijk nog wel veel financiële diensten over, maar het is toch een groot thema gebleken in de openbare verklaringen van centrale banken.

Op 10 februari besprak Fabio Panetta van de ECB enkele van deze aandachtspunten tijdens een online seminar. Een specifieke zorg die hij benadrukte, is dat de digitale euro er voor zou kunnen zorgen dat consumenten hun deposito’s van commerciële banken overhevelen naar de centrale bank. Deze verkapte bank-run zou in tijden van een crisis enorme gevolgen kunnen hebben.

Panetta oppert direct een oplossing om dit gedrag te voorkomen: het instellen van een limiet op het bezit van digitale euro’s voor individuen.

“Dit zou een stormloop op bankdeposito’s en ook een volatiele instroom vanuit buitenlandse portfolio’s voorkomen.”

Negatieve rentes

Tegelijkertijd moet het wel mogelijk zijn om grote betalingen te doen. Om dit te realiseren, moeten inkomende betalingen die bóven de limiet uit komen, kunnen worden omgeleid naar een bankrekening. Op deze manier oppert Panetta om een koppeling te maken tussen de ‘digitale euro’ en ‘geld op een private bankrekening’.

Het is een complexe manier om er voor te zorgen dat het systeem niet kapot gaat. Haarscheuren in het huidige financiële systeem zorgen ervoor dat er op de rem moet worden getrapt tijdens de introductie van het nieuwe systeem.

Panetta suggereerde daarnaast ook dat negatieve rentes op rekeningen kunnen voorkomen dat men digitale euro’s gaat oppotten. Het doel van deze rente, zo betoogde hij, is om het gebruik van de digitale euro als betaalmiddel te stimuleren.

Bitcoin als oplossing?

En dit is exact waar Bitcoin in het spel komt: Bitcoin is een betaalmiddel (via Lightning), maar vooral een spaarmiddel op dit moment. De digitale schaarste zorgt er voor dat bitcoin waardevast is. Het zorgt er voor dat de koers de laatste maanden door het dak schiet.

Alle nieuwe bitcoin wordt volgens een bepaald schema vrijgegeven, en de Europese Centrale Bank heeft hier niets over te zeggen. Er zit een keiharde limiet op van 21 miljoen, en de uitgifte van nieuwe munten halveert iedere vier jaar. Zo garandeert bitcoin schaarste en koopkracht.

Tegelijkertijd is het ook een permissieloos en vrij systeem. Het is niet een complexe combinatie van een ‘digitale euro’ en ‘ouderwetse bankrekeningen’ om er maar voor te zorgen dat het systeem uit balans raakt.

Bitcoin werkt voor iedereen en het is antifragiel waardoor het dit soort lastige complexe problemen voorkomt. Sterker nog: bitcoin maakt álle banken die aan geldcreatie doen overbodig.

Het feit dat er bij de ECB naar oplossingen wordt gezocht om de traditionele banken overeind te houden, zegt veel. Tegelijk zien commerciële banken ook dat hun rol met de komst van CBDC’s gaat veranderen. We zien dat wereldwijd allerlei banken bitcoin omarmen. Van Deutsche Bank tot banken in Singapore en Spanje: men ziet heil in custody en (ver)koop van de cryptomunt.

Panetta’s opmerkingen geven wel aan dat ECB-functionarissen worstelen met de vraag of en hoe ze een digitale euro moeten uitgeven. De conclusie is veelzeggend: “Pas als alle kwesties zijn aangepakt, zullen we een beslissing nemen over het al dan niet uitgeven van een digitale euro.”

Intussen draait Bitcoin al 12 jaar voor iedereen die hier gebruik van wil maken. Het zij als opt-out, ultiem redmiddel tegen hyperinflatie of manier om financiële privacy terug te krijgen.

Wil je meepraten over Bitcoin? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
CBDCEuropese Centrale Bank