Beleggers uit België verloren 10 miljoen euro door ‘Bitcoin oplichting’

Beleggers uit België hebben in anderhalf jaar tijd 10 miljoen euro verloren door financiële fraude. Een substantieel deel had een relatie met Bitcoin nepadvertenties op sociale media.

Bitcoin oplichting

Dat maakt de toezichthouder Financial Services and Markets Authority (FSMA) eerder deze maand bekend. Volgens de autoriteiten zijn de nepadvertenties een groot probleem.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bekende Belgen prijzen de aankoop van Bitcoin aan. Nietsvermoedende internetgebruikers klikken op de nepadvertentie, waarna er malware op iemands computer wordt geïnstalleerd. Vervolgens heeft men toegang tot iemands (bank) accounts of zelfs complete controle over iemands computer.

De beurswaakhond legt uit dat slachtoffers zijn benaderd om extra bedragen over te maken. Maar in plaats van de beloofde Bitcoin of andere cryptovaluta, ontvangt men niets. Of de aanvallers kopen Bitcoin onder jouw naam. Om het daarna naar een ander Bitcoin adres te sturen.

De fraude heeft een grotere scope, want beleggers zijn ook misleid en bedrogen met binaire opties, forex of CFD’s.

Zwarte lijst

Eerder dit jaar legde de Blegische autoriteiten een zwarte lijst aan van 140 frauduleuze sites. Ze pleitte ook voor een harde aanpak van dit type cybercrime.

Ook in Nederland duiken regelmatig nog gevallen van online oplichting op. Bekend zijn de nepadvertenties die bekende Nederlanders zoals Ali B en John de Mol teisteren. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten zegt samen te werken met onder meer Facebook om deze advertenties te weren op haar platforms.

Lees meer over:
beleggersBelgieoplichting

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...