België breidt zwarte lijst met frauduleuze bitcoin sites uit: 141 stuks

België breidt haar zwarte lijst van frauduleuze bitcoin websites verder uit. Aanleiding zijn nieuwe klachten van consumenten, zo maakt beurswaakhond FSMA vandaag bekend.

Zwarte lijst bitcoin sites

Het gaat om particuliere beleggers die volgens de FSMA zijn misleid en zijn opgelicht door aanbieders van bitcoin en andere crypto. Genoeg aanleiding om opnieuw aandacht te schenken aan de zwarte lijst die de autoriteit bijhoudt. In 2018 heeft de beurswaakhond al twee waarschuwingen uitgedaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Websites op de lijst maken zich volgens de toezichthouder schuldig aan fraude en oplichting. De lijst is nu uitgebreid met drie nieuwe namen.

Daarmee komt het totaal op maar liefst 141 frauduleuze crypto websites.

Gouden bergen

Aanbieders van bitcoin en andere cryptovaluta beloven consumenten gouden bergen, aldus de FSMA. Zo staat er in hun verklaring te lezen:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Zij proberen uw vertrouwen te winnen door u ervan te overtuigen dat u geen expert hoeft te zijn om in cryptomunten te kunnen beleggen. Men zou werken met deskundigen, die zelf uw beleggingen beheren. Ook zou u uw fondsen op elk moment kunnen opnemen tegen een garantie’. [/penci_blockquote]

Maar niets blijkt minder waar, beleggers zijn hun ingelegde geld kwijt bij de bovenstaande websites.

Toespraak voorzitter

Eerder deze maand kwam de FSMA, de Belgische tegenhanger van de Nederlandse AFM, in het nieuws. In een toespraak voor de Belgische Senaat pleitte voorzitter Jean-Paul Servais voor strengere regels om de bitcoin handel te reguleren.

Want niet alleen frauduleuze sites zijn in zijn ogen een probleem, ook criminele organisaties maken gebruik van bitcoin om anoniem te blijven.

Bitcoin is echter pseudo-anoniem, omdat transacties zijn vastgelegd op een openbare ledger. Bedrijven zoals Chainalysis werken nauw samen met opsporingsdiensten om de identiteit achter bitcoin adressen te achterhalen.

Wel zijn er enkele valuta op de markt waarvan de transacties afgeschermd zijn zoals Monero of Grin.

Lees meer over:
Belgiefraudeoplichting

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...