Vermogensbeheerders lanceren meerdere bitcoinfondsen in Australië

Australië maakt zich op voor meer grote bitcoinfondsen.

Volgens de Australian Financial Review is het grootste clearinghouse betrokken bij vier bitcoin exchange-traded funds (ETF’s). 21Shares meldt dat ook zij zich gaan melden in de strijd om Australische investeerders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De fondsen worden gedekt door échte bitcoin. Een ETF is een andere naam voor een indexfonds. De index probeert zo nauwkeurig mogelijk de prijs van de onderliggende asset(s) te volgen. In dit geval dus de bitcoin koers.

Fondsen

21Shares heeft al verschillende bitcoin- en cryptofondsen in Europa. Het bedrijf wil nu ook Australië veroveren. 21Shares is gevestigd in Zwitserland en lijkt van plan om op zoveel mogelijk plekken in de wereld hun diensten aan te willen bieden.

Er gaat niets boven het kopen van echte bitcoin voor jezelf. Maar veel partijen kunnen of willen dat niet. Met dit soort financiële producten kun je de prijs van bitcoin volgen met een belegging, zonder zelf BTC te kopen.

Deze categorie financiële producten zijn een bekend recept voor tal van industrieën. Dat maakt de stap naar een mogelijke investering groter.

Niet de eerste

De opzet van dit fonds is niet nieuw. ETF’s bestaan in allerlei vormen. De eerste bitcoin exchange-traded fund uit Australië werd eerder al gelanceerd. De handel zal volgende week starten op de Amerikaanse beurs CBOE. Er is goede hoop vanuit de uitgever: er moet $1 miljard worden opgehaald.

Ook in landen als Canada is de opzet populair. Sinds januari hebben de Canadese spot bitcoin ETFs hun holdings met 6.594 bitcoin uitgebreid naar een all-time high van 69.052 bitcoin. De fondsen hebben gezamenlijk meer dan $2,8 miljard aan BTC in kas.

De concurrentie is echter groot. Naast ‘gewoon’ bitcoin kopen krijgen investeerders steeds meer opties. De financiële wereld is handig in het verzinnen van producten rondom BTC. Er is blijkbaar vraag naar meer dan alleen het kopen of verkopen van bitcoin. 21Shares en andere partijen spelen daar handig op in.

Opmerkelijk genoeg is deze constructie nog altijd niet toegestaan in de Verenigde Staten. De eerste ETF’s zijn daar wel al door de keuring gekomen, maar die zijn allemaal op basis van futures. De toezichthouder aldaar vindt fondsen gedekt door bitcoin ’te risicovol’.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...