Fidelity lanceert Bitcoin ETP voor Europese markt

Fidelity International heeft zijn eerste financieel product voor bitcoin in Europa gelanceerd. Het gaat om een zogenoemd exchange-traded product (ETP).

Financieel product

Met een ETP kunnen beleggers op een makkelijke manier blootstelling krijgen aan bitcoin. De term is eigenlijk een paraplunaam voor een verzameling van termen, waarvan precieze benamingen in de hele wereld verschillen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

ETF’s, ETN’s, ETP’s en ETC’s kunnen allemaal van toepassing zijn op bitcoin. De naam Fund, Note, Product of Commodity slaat telkens op het feit dat een vermogensbeheerder de onderliggende activa (in dit geval bitcoin) aankoopt en bewaart.

De Fidelity Physical Bitcoin ETP wordt genoteerd aan de Deutsche Börse Xetra onder het tickersymbool FBTC. De komende weken komt het ook op de SIX Swiss Exchange.

De lopende kosten (ongoing charge figure, OCF) bedragen 0,75%. Daarmee is dit aanzienlijk goedkoper dan de meeste producten in de markt.

Dit is precies één van de knelpunten in de Verenigde Staten. Daar is er nog altijd geen ‘fysieke’ bitcoin ETF goedgekeurd. Daardoor moet men het doen met de duurdere op futures-gebaseerde ETF’s of de eveneens duurdere Trusts.

Institutioneel geld

Fidelity International lanceert FBTC voor Europese institutionele en professionele investeerders die op zoek zijn naar een gemakkelijke manier om in Bitcoin te investeren.

Uit een onderzoek van Fidelity Digital Assets van vorig jaar bleek dat zeven op de tien institutionele beleggers van plan is om op de kortere termijn in cryptocurrency’s te investeren. Christian Staub, algemeen directeur bij Fidelity in Europa, verklaart dat ze met FBTC in dit gat zijn gedoken.

De bitcoin komen in beheer van Fidelity Digital Assets en de clearing wordt verzorgd door Eurex Clearing. Tot slot is Brown Brothers Harriman verantwoordelijk voor de administratie en overdrachten.

Fidelity

Fidelity International is in 1969 opgericht als de internationale dochteronderneming van Fidelity Investments. Dit bedrijf heeft duizenden miljarden Amerikaanse dollars onder beheer. De internationale tak heeft $800 miljard in beheer voor 2,5 miljoen klanten.

Fidelity heeft ook al een ETF op de Canadese markt gebracht. In de Verenigde Staten is dit zoals eerder genoemd nog geen enkele partij gelukt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!