VN geeft Noord-Korea de schuld voor hack KuCoin

Noord-Korea zou achter de hack op de KuCoin beurs zitten waar 281 miljoen dollar is buitgemaakt. Dat is de voorlopige conclusie van een onderzoek van de Verenigde Naties, dat is uitgelekt. Het grootste slachtoffer KuCoin is echter niet officieel genoemd in het rapport, zo meldt Reuters.

De hack vond september vorig jaar plaats.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Noord-Korea achter hack KuCoin?

Frank van Weert, analist van Whale Alert uit Amsterdam, een alertdienst van grote transacties op de bitcoin blockchain, denkt het zeker te weten: “Dit moet de KuCoin hack zijn, er waren rond die periode geen andere grote hacks.”

Daarnaast laat een vertrouwd rapport van onafhankelijke onderzoekers aan de Verenigde Naties zien dat er waarschijnlijk een relatie is met een tweede hack in oktober. Deze mogelijke verbinding is gevonden daar de transacties in de blockchain met elkaar in relatie te brengen.

Noord-Korea heeft nog niet geantwoord op het verzoek een toelichting te geven. KuCoin heeft gelukkig wel al 80% van de verloren currency’s te herstellen. De hackers probeerden namelijk via decentrale exchanges de coins weg te sluipen maar een aantal exchanges had dit door.

Deze exchanges werken door middel van peer-to-peer swaps. Verder maakten de hackers volgens de VN gebruik van ‘defi’ protocols en smart contracts die automatische transacties voltooien.

De CEO van KuCoin Lyu heeft ook gezegd dat ze hebben ontdekt wie de hackers waren. Echter door een verzoek van de politie willen ze de identiteit geheim houden tot de zaak is opgelost.

Eigen beheer

Het is niet de eerste keer dat een handelsplatform waarop je cryptovaluta kunt handelen wordt gehackt. De meest bekendste tot nu toe is Mt. Gox hack, daar werd toen der tijd 850 duizend Bitcoins gehackt. Tot op de dag van vandaag zijn deze Bitcoins niet terug in de handen waar ze horen.

Toch zeggen deze hacks weinig over de veiligheid van Bitcoin zelf. Bij exchanges heb je niet zelf je private keys in handen en loop je daarmee dus het risico ze kwijt te raken. Zo luidt het gezegde dan nog steeds: Not your keys, not your coins.