‘Voor mensen in armere landen is bitcoin nuttig als betaalmiddel’, volgens onderzoek
Bitcoinbedrijf Block heeft onder meer dan 9.500 mensen vanuit de hele wereld onderzoek gedaan naar hun kijk op cryptovaluta.
Bitcoinonderzoek
Begin 2022 deed Block, voorheen bekend als Square, de steekproef in samenwerking met Wakefield Research in 14 landen. De respondenten kwamen uit Amerika, EMEA (Europa, Midden Oosten en Afrika) en APAC (Aziatisch Pacific landen).
Praktisch gezien de hele wereld dus. De onderzoekers kwamen tot drie conclusies:
- Mensen zien in bitcoin een belofte voor een meer rechtvaardige economie;
- Onderwijs is de sleutel: kennis draagt bij aan optimisme en participatie;
- Bitcoin onderscheidt zich van andere cryptocurrency’s;
Andere reden voor bitcoin
Ten eerste hebben mensen met een ondergemiddeld inkomen vaker de noodzaak om bitcoin te gebruiken als betaalmiddel. Het schijnt dat deze groep bitcoin vaker als manier gebruikt om geld te versturen dan de mensen met bovengemiddelde inkomens.
Onderstaande grafiek laat zien dat de hogere inkomens bitcoin vooral gebruiken als investering, zoals snel rijk willen worden, als diversificatie, hedge tegen inflatie of als alternatieve valuta.
Daarentegen voert de utility (of: het praktisch nut) van bitcoin als betaalmiddel de boventoon bij de lagere inkomens. Zowel voor een betaling naar andere mensen (overboeking) als ook een transactie om daadwerkelijk goederen mee te kopen.
Remittances
Block laat zien dat dit niet puur bínnen een land het geval is, maar ook tussen rijkere en minder rijke landen. Wat blijkt?
De adoptie van bitcoin is hoger in landen met een ‘lager bbp per hoofd van de bevolking’ en ‘hogere inkomsten uit remittances’. De linker grafiek laat zien dat landen waar remittances belangrijk zijn, het aannemelijker is dat iemand ook bitcoin koopt.
De rechter grafiek laat ook een interessante trend zien. In de landen waar het inkomen gemiddeld gezien lager is, is de kans veel groter dat iemand bitcoin koopt om het als betaalmiddel te gebruiken.
In Nederland zien we bitcoin vooral als speculatief middel, investering of als spaarmiddel. In landen met een lager bbp per inwoner zijn het vooral andere redenen.
Inflatie
Ook is duidelijk te zien dat het waarschijnlijker is dat mensen uit landen met hogere inflatie bitcoin kopen, dan mensen uit landen waar dit minder een probleem is. Argentinië is hierin een extreem voorbeeld, met meer dan 40% inflatie op jaarbasis.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!