Voormalig Coinbase-werknemer opgepakt voor handel met voorkennis

Een voormalig werknemer van Coinbase is opgepakt op verdenking van handel met voorkennis. Het gaat naar verluidt om een winst van $1,5 miljoen door voor te sorteren op beslissingen van de grote Amerikaanse beurs.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten gaat het om minstens negen tokens die bij Coinbase te verhandelen zijn. De werknemer zou met voorkennis alvast de tokens hebben ingekocht. Dat is te lezen op de website van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aanklacht

De aanklacht is tegen Ishan Wahi. Hij had een functie als product manager bij Coinbase. Hij wordt aangeklaagd wegens bankfraude en connecties met een 'insider trading scheme'.

Als bonus komt er een extra aanklacht bij: de tokens worden gezien als 'securities'. Een security (of effect) mag je in Amerika niet zomaar kopen, uitgeven of verhandelen. Die aanklacht komt dan weer van de Securities and Exchange Commission (SEC).

Wahi was mede verantwoordelijk voor de producten die Coinbase aanbiedt. Met die kennis kun je dus speculeren op een koersstijging, voordat iemand anders in de markt daar iets van weet. Handel met voorkennis, dus.

Naast Ishan is ook broer Nikhil een verdachte in de zaak. Een vriend genaamd Sameer Ramani maakt het trio compleet.

Volgens de aanklacht werden er verschillende wallets aangemaakt om de tokens op te slaan. Toevalligerwijs maakte deze adressen grote winsten door te investeren in obscure tokens.

Om de boel te maskeren gebruikte de gebroeders Wahi verschillende andere beurzen onder een andere naam.

Tokens

De SEC noemt de verschillende tokens dus een effect. "We houden ons niet bezig met labels, maar eerder met de economische realiteit", zegt Gurbir Grewal, directeur van de SEC's Division of Enforcement. "In dit geval betekent het dat een aantal van de crypto-activa in kwestie effecten waren, en, zoals beweerd, de beklaagden zich bezighielden met typische handel met voorkennis voorafgaand aan hun notering op Coinbase."

De gebroeders Wahi zijn inmiddels opgepakt in Seattle, Ramani is nog wel op vrije voet.

Ontdekking

Het is algemeen bekend dat er mensen zijn die willen profiteren van voorkennis. In de wereld van altcoins speelt dat erg mee. Een kleine munt met weinig handelsvolume kan na positief nieuws van Coinbase een mooie koerssprong maken.

Cobie, een bekende op cryptotwitter, merkte al enkele maanden geleden een aantal opmerkelijke transacties op. Hij vond een ethereum adres met assets die kort daarna op Coinbase zouden verschijnen.

De speurneus was dus iets op het spoor. De Amerikaanse autoriteiten lijken genoeg informatie te hebben om de boefjes te pakken.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...