Vroege miner verplaatst 50 bitcoin na 13 jaar lang hodlen

Een bitcoiner die 13 jaar zijn bitcoin niet aanraakte, heeft gisteren zijn vermogen van $1,2 miljoen verplaatst.

Stokoude sats

Het gaat om het klassieke bedrag van 50 BTC, wat destijds de reward was voor het maken van één block. De coins werden in juni 2010 verkregen en stonden sindsdien op dit adres (13CFnFFn932HdxjP2sJYdijmcDPVvDVT2i) in een winterslaap.

Je kunt deze informatie precies terugvinden in block explorers of je eigen bitcoin node.

De Coinbase-transactie dateert om precies te zijn van 21 juni 2010. De koers van bitcoin stond nog ver onder de $1,00. Veel historische data over deze tijd is er nog niet, maar bekend is wel dat de koers een maand later (in juli 2010) naar de $0,09 schoot.

Daarmee kun je dus stellen dat deze miner praktisch gezien $1,2 miljoen aan winst heeft gemaakt door 13 jaar lang zeer geduldig te wachten.

Het is niet bekend of het geld is verkocht (op een beurs) of slechts verplaatst naar een ander (en veiliger) adres. In de beginjaren waren de P2PKH-adressem gangbaar (naast de pay-to-IP adressen), maar daarmee geef je jouw public key bloot aan het hele netwerk. Nieuwe adrestypen zoals P2SH zijn een stuk veiliger.

Op de website utxo.live kun je de veranderingen in het UTXO-set op een visuele manier zien. De website heeft een feature waarbij je de ‘oudheid’ van de transacties van een specifieke dag kunt filteren. Het stipje helemaal linksboven is deze 13 jaar oude betaling: 50 BTC uit 2010.

Vroege miner verplaatst 50 bitcoin na 13 jaar lang hodlen

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminer