Waarde Thais ICT-bedrijf groeit met 7000% in jaar van start bitcoin mining

Waarde Thais ICT-bedrijf groeit met 7000% in jaar van start bitcoin mining

Telecom- en ICT-bedrijf Jasmine Technology Solution (JTS) is eind juli in bitcoin mining gestapt. Vanaf de aankondiging tot het hoogtepunt op 15 december is de waarde van het bedrijf bijna verdrievoudigd. Gemeten vanaf de eerste handelsdag van 2021 groeide het bedrijf in die periode zelfs met ruim 7000%.

Mining versnelt de groei

Bloomberg heeft gekeken welk techaandeel dit jaar het beste heeft gepresteerd. Van de bedrijven met minimaal $2 miljard omzet heeft Jasmine Technology Solution de meeste groei doorgemaakt, gemeten naar de waarde van de aandelen. Dat is voor een flink deel toe te schrijven aan de omslag die het bedrijf aan het maken is naar het minen van bitcoin. De prijs van een aandeel JTS steeg in 2021 van 2 Thaise Bath (THB) op 4 januari naar een top van 150 THB op 15 december om iets terug te vallen naar 132,5 THB, vandaag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

JTS kondigde eind juli aan als eerste grote bedrijf te beginnen met minen in Thailand. Hoewel het grootste deel van de omzet nog afkomstig is van telecomdiensten, is een eerste aandeeltje door bitcoin mining zichtbaar. Investeerders waarderen de omslag, het aandeel steeg van 53 BHT vóór de aankondiging naar 150 BHT op 15 december.

“De sterke reactie van investeerders heeft onze verwachtingen overtroffen,” zegt voorzitter Soraj Asavaprapha. “Er is bullish optimisme over onze nieuwe koers, ook al is dit nog maar het begin.”

50.000 mining rigs

Op dit moment heeft JTS naar eigen zeggen 325 mining computers aan het werk die samen 30.700 Th/s aan rekenkracht leveren. Dat leverde tot en met 20 december 8,511 BTC op. Het doel is om 5 miljoen Th/s voor de volgende halving in 2024 te leveren en daarmee 26 bitcoin per dag of 9.600 per jaar te minen. Om dat te bereiken investeert Jamine volgend jaar $98 miljoen in het miningproject. Het kleine aandeel dat bitcoin mining nu in de winst heeft, moet uitgroeien tot 80%.

Het marktaandeel is wereldwijd nu niet bijzonder groot. Marathon Digital heeft op dit moment bijvoorbeeld 31.000 miners operationeel, goed voor 3,2 miljoen Th/s rekenkracht. Maar JTS loopt voorop in Thailand. En dat roept weer vragen op over regulering door de Thaise overheid.

“We begrijpen nog weinig van de fundamentele waarde, de waardering en de omzetprognoses van het bedrijf, omdat dit bitcoin minen nog heel nieuw is in Thailand,” zegt zegt Wilasinee Boonmasungsong, analist bij Globlex Securities Co. in Bangkok. "Het is goed ontvangen door investeerders omdat het de pionier van het land is, maar er is een risico van regelgeving."

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties