Wanbetalingen creditcard-schulden in VS schieten omhoog, recessie op komst?

Het percentage van wanbetalingen op creditcardschulden in de Verenigde Staten is omhoog geschoten sinds de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Op dit moment ligt het niveau van deze pijnlijke statistiek rond het niveau van maart 2020, het moment dat de COVID-19 pandemie uitbrak.

Als we op deze voet doorgaan duurt het ook niet lang meer voordat de niveaus van 2008 (mondiale financiële crisis) worden aangetikt. Komt er een recessie aan en wat betekent deze ontwikkeling voor de bitcoin koers?

Wanbetalingen creditcard-schulden in VS schieten omhoog, recessie op komst?
Percentage wanbetalingen creditcard-schulden per leeftijdsgroep in Amerika. Bron: APOLLO

Komt er een recessie aan?

Als we naar de data kijken, dan lijkt het erop alsof de percentages nog wel even blijven stijgen. Zeker nu bekend is dat de rentes die de Amerikaanse centrale bank hanteert waarschijnlijk nog relatief lang op dit verhoogde niveau moeten blijven vanwege de plakkerige inflatie.

Wat de situatie extra problematisch maakt is dat de spaarpotten van de Amerikaanse consument inmiddels weer net zo leeg zijn als tijdens de pandemie.

Om die reden is het extra waarschijnlijk dat het percentage van wanbetalingen op creditcard-schulden over de gehele linie nog blijft stijgen.

Wat overigens grappig is om te zien is dat jongere mensen over het algemeen slechter zijn in het terugbetalen van hun creditcard-schulden. Mensen tussen de 18 en 29 jaar zijn verreweg de grootste wanbetalers van de markt.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Als het aantal mensen die hun creditcard-schulden in de Verenigde Staten niet kan betalen blijft stijgen, dan kan dat wijzen op een aanstaande recessie. Hoe meer mensen in financiële problemen komen, hoe minder men kan consumeren en dat levert weer financiële pijn voor de bedrijven (de economie) op.

Een recessie betekent vaak ook dat risico-assets (aandelen, maar ook bitcoin) het moeilijk hebben. Dat zijn immers perioden waarin mensen even niet zoveel te besteden hebben en de hand op de knip moeten houden.

Dat betekent ook dat men een stuk minder investeert dan normaal, waardoor je meestal de koersen van financiële assets ziet dalen.

Wat dat betreft is dit niet een ontwikkeling die we echt als positief kunnen aanmerken voor de bitcoin koers.

Lees meer over:
bitcoin koersBitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....