Legendarische Bitcoin whitepaper viert vandaag 13e verjaardag

De legendarische bitcoin whitepaper viert vandaag zijn dertiende verjaardag. Op 31 oktober 2008 verscheen deze invloedrijke publicatie van de anonieme Satoshi Nakamoto, vlak na het uitbarsten van de financiële bankencrisis.

Bitcoin whitepaper

De whitepaper met de titel 'Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System' legde een belangrijke basis voor de technologische en filosofische ontwikkeling van bitcoin als peer-to-peer betaalsysteem zonder derde partij.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Legendarische Bitcoin whitepaper viert vandaag 13e verjaardag

De bitcoin blockchain zoals we die nu kennen is op 3 januari 2009 gestart, met een prijs van 0,0008 dollar per bitcoin.

Binnen dertien jaar is bitcoin uitgegroeid tot een veelkoppig 'monster'. Het is niet alleen een vooruitstrevende betaal - en spaartechnologie, maar het is inmiddels uitgegroeid tot een jongvolwassen assetklasse en zelfs een wettig betaalmiddel in El Salvador.

Het is in de post-dotcomwereld uitgegroeid tot één van de meest winstgevende investeringen. De prijs per BTC is inmiddels boven de $67.000 geraakt.

De capaciteit van de sublaag het Lightning Network is inmiddels door de 3.400 bitcoin, een andere mijlpaal.

Bitcoinprincipes

In de whitepaper zijn een aantal principes beschreven die de pijlers vormen voor deze vorm van geld zonder derde partij en 'double spending'.

Het zijn de bitcoin nodes die de transacties controleren en bevestigen. Het zijn de bitcoin miners die via geavanceerde machines rekenkracht aan het netwerk leveren om nieuwe bitcoin te delven. Elke node houdt zelf de boekhouding bij.

Dat doen ze via een consensus mechanisme met de naam proof-of-work, waarmee ze het netwerk beveiligen en waardoor het netwerk nog niet is gekraakt door derde partijen.

Satoshi Nakamoto, waarvan nooit is opgehelderd wie het is of wie het zijn, zegt destijds in 2008:

'Dit is een nieuw systeem voor peer-to-peer elektronisch geld zonder te vertrouwen van anderen. De nodes en miners hebben een stem binnen dit consensussysteem via hun reken - en verificatiekracht. Ze delven alleen nieuwe blokken die geldig zijn en verwerpen blokken die niet geldig zijn'.

Het is simpelweg te kostbaar om met concurrerende rekenkracht het netwerk aan te vallen. Volgens Satoshi Nakamoto is het proof-of-workmechanisme de basis voor het complete netwerk. Qua asset is er in tegenstelling tot aandelen of goud een maximum van 21 miljoen bitcoin.

Ook op Twitter maken (prominente) bitcoiners en andere bekenden zich op voor de dertiende verjaardag van de whitepaper.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...