Wat moet Rusland met $640 miljard aan reserves? Miljardair Bill Miller weet het wel

Miljardair Bill Miller ziet het wel zitten met bitcoin. Dat zag hij al wel langer, maar nu met de oorlog in Oekraïne helemaal. Volgens de investeerder kan bitcoin dienen als een veilige haven tijdens perioden van internationale onrust.

Alternatieve reservemunt?

De Amerikaanse investeerder praat daarbij niet het standaard narratief na. Hij legt met enkele cijfers uit waarom hij dit vindt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Rusland heeft 16% van hun 640 miljard reserves in dollars en 32% in euro’s. Ze hebben bijna 50% van hun reserves in valuta die worden beheerd door mensen die hen kwaad willen doen."

"Vanuit het oogpunt van Rusland is dat geen goede positie om in te zitten. Ze hebben 22% in goud en dat is het enige deel van hun reserves dat andere landen niet kunnen beheren.”

Rusland staat er bekend om de laatste jaren de goudvoorraad flink te hebben opgebouwd. Tegelijkertijd is een groot deel van de balans van de centrale bank van Rusland bevroren.

Neutraal geld

Rusland (en andere landen zonder een reservevaluta) zouden - volgens Miller - misschien de toevlucht kunnen zoeken tot bitcoin om inflatie te bestrijden. Daarbij telt ook het argument dat het digitale geld buiten de controle van iedere andere buitenlandse overheid bestaat, net als goud.

Je kunt zeggen dat goud als element in zichzelf van iedereen (of van niemand) is. Het is een natuurfenomeen, waarvan de schaarste is gewaarborgd door natuurwetten, zoals het feit dat je het niet synthetisch kunt maken.

De dollar, de euro en de yuan zijn dat allemaal niet. Deze behoren in zeker zin toe tot andere natiestaten (en de haar centrale banken). Als alternatieve geldoptie ziet Miller een kans voor bitcoin, zo vertelt hij bij Squawk Box.

'Zeer optimistisch'

Hij analyseert dat de huidige geopolitieke situatie rond Rusland "zeer optimistisch is voor bitcoin". Ook ziet hij het als een "uniek" moment.

“Als je een land bent zonder een reservevaluta (waarvan er ongeveer 100 zijn), dan zou je kunnen denken aan iets waar andere landen je geen kwaad mee kunnen doen. Zoiets zou ongevoelig moeten zijn voor inflatie. Dus ik denk dat het erg bullish is voor met name bitcoin."

Na de recorddaling van de roebel, voerde de Russische centrale bank noodmaatregelen uit om haar eigen geld te redden. Ze verhoogden de rentetarieven van 9,5% naar 20%. Russische burgers zitten intussen in een spagaat:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland