Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Webwinkers op vingers getikt door crypto-cadeaubonnen

dnb, nederland, cryptocom 1399

Cadeaubonnen waarmee je cryptomunten zoals Bitcoin kunt kopen worden steeds vaker onder de loep genomen door toezichthouders vanwege de witwasrisico’s die erbij komen kijken. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft recentelijk 10 websites gewaarschuwd vanwege de verkoop van dit soort cadeaubonnen. Na de waarschuwing hebben deze winkels de verkoop van crypto-cadeaubonnen stopgezet.

Hoe werken deze cadeaubonnen?

“Een crypto-cadeaubon werkt net zoals een VVV-bon of een cadeaubon van webwinkels zoals bol.com of Amazon,” legt Michel Oerlemans, toezichthouder bij DNB, uit. “Voor de feestdagen kun je zo’n bon aan vrienden of familie geven. Op de kaart staat een bedrag in euro’s of dollars, dat later kan worden ingewisseld voor cryptomunten. Die cryptomunten komen vervolgens in de wallet van de gebruiker terecht.”

Deze cadeaubonnen worden vaak aangeboden door webwinkels die ook bonnen verkopen voor populaire winkels of games. Jaarlijks gaat er in Nederland volgens DNB miljoenen euro’s om in de verkoop van crypto-cadeaubonnen. Daarnaast zijn er ook veel buitenlandse aanbieders waar DNB minder zicht op heeft.

De risico’s van deze bonnen

Hoewel crypto-cadeaubonnen op het eerste gezicht lijken op reguliere cadeaubonnen, waarschuwt Oerlemans voor extra risico’s. De kaarten staan namelijk niet op naam geregistreerd. “Als de bon wordt doorgegeven aan iemand anders die deze inwisselt, is niet meer te achterhalen waar het geld vandaan komt. Dit biedt mogelijkheden voor witwaspraktijken.”

Of er daadwerkelijk sprake is van witwassen via deze bonnen, is niet met zekerheid te zeggen. “We vermoeden dat het mogelijk is. We zien dat de achterdeuren openstaan,” zegt Oerlemans. 

10 webwinkels stoppen verkoop

Volgens de wet moeten aanbieders van crypto-cadeaubonnen controleren wie de kopers zijn en waar het geld vandaan komt. DNB ontdekte echter dat meerdere aanbieders niet waren geregistreerd bij de toezichthouder, wat betekent dat hun activiteiten niet gecontroleerd konden worden.

Daardoor heeft DNB 10 websites gewaarschuwd dat zij samenwerkten met niet-geregistreerde aanbieders. Deze websites, die samen voor miljoenen euro’s aan crypto-cadeaubonnen verkochten, hebben daarop besloten de verkoop stop te zetten.

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Gijs Smit

Gijs heeft veel ervaring binnen de crypto wereld in het schrijven van long-form en nieuws artikelen. Met zijn verregaande kennis van de markt en goede skills om moeilijke materie simpel te verwoorden is hij een echte aanwinst voor Bitcoin Magazine. Gijs heeft brede marktkennis en is jaren gelede...

Lees meer over cryptoDNB
Array
(
    [0] => 215807
    [1] => 218092
    [2] => 216389
    [3] => 217574
    [4] => 216820
)