Weer hetzelfde liedje: SEC wijst aanvraag bitcoin ETF van Ark af

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft maar weer eens een aanvraag voor een spot bitcoin exchange-traded fund (ETF) afgewezen. Deze keer betrof het de filing van ‘Ark 21Shares’.

Geen ETF voor Ark

De topvrouw achter Ark Invest is Cathie Wood. Ze is permabull op techaandelen en ook bitcoin. Toch moet ze nog even wachten met het aanbieden van een bitcoin ETF aan haar klanten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ark Investment wilde met 21Shares samenwerken om een bitcoinfonds op de markt te brengen. Beleggers kunnen aandelen in het fonds kopen, dat dan weer gedekt zou zijn door bitcoin uit de spotmarkt.

Volgens de beurswaakhond is er “een gebrek aan bescherming voor de beleggers”. Daarom willen ze nog geen goedkeuring verlenen aan een bitcoinfonds.

De aanvraag is ingediend namens de Cboe BZX Exchange. Er moesten een aantal bestaande regels worden gewijzigd om de notering van het fonds van Ark 21Shares mogelijk te maken.

“De Commissie concludeert dat BZX niet voldoet aan de Exchange Act en de Rules of Practice van de Commissie.”

“Ze moeten aantonen dat het voorstel in overeenstemming is met de vereisten van Exchange Act Section 6(b)(5), en in het bijzonder de eis dat de regels van een nationale effectenbeurs zijn ‘ontworpen om frauduleuze en manipulatieve praktijken te voorkomen’ en ‘om investeerders en het algemeen belang te beschermen.

“Het is is altijd hetzelfde liedje”, is de terugkerende gedachte. Bij tig eerdere ingediende documenten kwam de SEC met dezelfde reactie. Hester Peirce, ook wel bekend als Crypto Mom, is voor zover bekend de enige Commissaris binnen de SEC die wél pleit voor een spotmarkt bitcoin ETF.

Andere fondsen

De hoop van Ark 21Shares was om dit financieel product afgelopen juli al te lanceren. De aanvraag liep al tegen vertraging op. Nu is het dus officieel an tafel.

Er zijn al wel enkele op futures-gebaseerde bitcoinfondsen op de markt in de Verenigde Staten. Buiten de VS bestaan er al wel tal van spotmarkt-bitcoinfondsen.

Recent zijn ook de besluiten over de aanvragen van WisdomTree en One River Asset Management uitgesteld. NYDIG, Global X, Fidelty, Kryptoin en VanEck kregen allemaal nul op rekest.

Assetmanager Grayscale dreigt zelfs een rechtszaak aan te spannen als de SEC hun aanvragen blijft afwijzen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFfonds