Wetsvoorstel in Texas aangenomen dat bitcoin miners mogelijk tegenwerkt

De wetgevers in de Senaat van de Amerikaanse staat Texas hebben een wetsvoorstel goedgekeurd. Het betekent slecht nieuws voor bitcoin miners in de regio, maar goed nieuws voor de miners daarbuiten.

Bitcoin mining in Texas

Het wetsvoorstel is erop gericht om “de incentives voor cryptominers weg te nemen”. De wet is aangenomen met een stemming van maar liefst 31 tegen 0 door de Texas State Senate. Daarmee is de Senate Bill 1751 dus unaniem goedgekeurd.

Het wetsvoorstel gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden, dat volgens de planning op 13 april bijeenkomt en wetgeving bespreekt. Vervolgens zou gouverneur Greg Abbott de wet moeten bekrachtigen. Zowel het Huis als ook de gouverneur staan bekend als meer bitcoin-vriendelijk.

Wat dit wetsvoorstel inhoudt? Er komen deels beperkingen op de voordelen die cryptominers hadden omtrent het gebruik van de nutsvoorzieningen en het afdragen van belastingen.

Vraagrespons

Miners in Texas maakten furore toen ze massaal meededen in vraagresponsprogramma’s. Hierbij krijgen ze credits betaald om hun activiteiten (tijdelijk) te stoppen als er in eens veel vraag naar elektriciteit is. Daardoor kregen ze dus betaald voor het doen van helemaal niets.

Volgens de voorgestelde wetgeving zouden miners minder compensatie en belastingverlagingen krijgen, tot maximaal 10%. Bepaalde bedrijven die datacenters exploiteren, zouden vanaf september 2023 ook geen korting op staatsbelastingen krijgen.

SB 1751 is door een aantal luidruchtige bitcoin miners aangepakt. Niet zo zeer qua ASIC-rigs die staan te ronken, maar veeleer omdat er een aantal grote miningbedrijven in Texas gevestigd zijn. Samen met belangengroepen zoals de Texas Blockchain Council, het Chamber of Digital Commerce en het Satoshi Action Fund roepen ze de lokale bevolking op om zich te verzetten tegen het nieuws.

Verhuizen

Met mooie aan bitcoin mining is dat deze industrie locatie-onafhankelijk is. Als er dus een regelgevend kader is dat mining dermate ingeperkt, dan kunnen miners gewoon verhuizen, net zoals dat eerder gebeurde toen het in China werd verboden.

Nou ja, ‘gewoon’… Er komt wel heel wat bij kijken met het verschepen van rigs en verhuizen naar plekken waar regels gunstig en energie goedkoop is. Maar bitcoin is eerder heel robuust gebleken.

Daarnaast lijkt de impact op het eerste gezicht niet extreem. Het betreft 1) nog om een wetsvoorstel, 2) om één staat in de VS en 3) om het wegnemen van voordelen en niet om een verbod. Het is nog maar de vraag wat voor impact dit in de praktijk gaat hebben.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsmining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...