‘Bitcoin whales kopen ruim 37.000 BTC op’

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

1. Spent Out Profit Ratio (SOPR)

Op deze donderdagochtend een update van de metric die we regelmatig terug laten komen: Spent Output Profit Ratio (SOPR).

Deze metric deelt de verkoopwaarde van je beetje bitcoin door de aankoopwaarde (in euro's / dollars).

Stel dat je ooit voor 100 euro een beetje bitcoin hebt gekocht, dan is dat geregistreerd op de blockchain.

En stel je deze voor 110 euro verkoopt, dan heeft jouw beetje een score van 1.1 (110/100).

Onder de motorkap werkt de bitcoin blockchain heel ingenieus. Elke transactie bestaat uit een aantal in - en outputs.

De zogenaamde Unspend Transaction Outputs (UTXO's) is (een deel van) de Bitcoin dat je in beheer hebt.

Als je een private key hebt en BTC bewaart, is de kans groot dat je meerdere van deze UTXO's hebt. Dus zijn 'nog niet uitgegeven transacties' dus dus jou toebehoren.

Op basis van deze UTXO-informatie op de blockchain, kan on-chain bedrijf Glassnode middels de SOPR-indicator bepalen hoeveel bitcoin op winst of verlies staat.

De uitkomst is een waarde boven 1 (winst bij spent/verkoop) of onder 1 (verlies bij verkoop).

Een score van 1 op de SOPR-benchmark geeft doorgaans een 'support', omdat beleggers dan voor de keuze staan om met verlies te verkopen (onder de 1).

Glassnode ziet dat met name korte termijn beleggers (die houden hun munten minder dan 5 maanden vast) door de keuze staan: verkopen met verlies of niet.

Kijken we naar de gehele markt (inclusief lange termijn investeerders), dan zien we dat de median (midden van de data) momenteel nog boven de 1 staat.

Echte pieken blijven de afgelopen weken echter uit.

'Bitcoin whales kopen ruim 37.000 BTC op'
Adjusted SOPR van de afgelopen 3 maanden. bron: Glassnode

2. Whale actie

'Whales' zijn entiteiten op de blockchain die over 1.000 bitcoin of meer beschikken. In een oude tweet doet Willy Woo uit de doeken welke classificering gangbaar is.

Uit on-chain analyse blijkt dat whales tussen de 25% en 27% van de gedolven bitcoin voorraad in bezit hebben.

Zij zijn niet de enige partij die accumuleren zodra de prijs dipt, maar het is wel een partij om rekening mee te houden, zo merkt ook Will Clemente op.

De afgelopen dertig dagen hebben deze entiteiten ruim 37.000 bitcoin opgeslokt. Tegen de huidige marktprijs gaat het om een bedrag van 1,6 miljard dollar.

'Maar waarom stijgt de prijs dan niet sneller?' Deze adressen zijn niet perse aangewezen op spotbeurzen om hun bitcoin te kopen. Liever niet, want men wil niet de spotprijs teveel beïnvloeden.

Er zijn gespecialiseerde platform (over-the-counter desks) waar je aan je bitcoin kunt kopen of via andere peer-to-peer transacties buiten de markt om.

Maar on-chain zie je dus die transacties dus wél.

3. Balans op de beurzen nog steeds dalende

Goed om te weten: de prijs van bitcoin komt tot stand op de beurzen en niet op de bitcoin blockchain, daarom is on-chain analyse geen korte termijn voorspeller van de prijs.

Wel zien we dat het aantal beschikbare bitcoins op spotbeurzen afneemt en dat is door de bank genomen een positief signaal voor de koers.

Zoomen we uit, dan zien we duidelijk een dalende trend in de hoeveelheid btc bij beurzen sinds maart 2020, eerder aangestipt deze week. Die dalende trend van schaarste zet dus door.

'Bitcoin whales kopen ruim 37.000 BTC op'

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...