Wikipedia stopt mogelijk met bitcoin donaties

Ook Wikipedia is (bijna) gevallen voor de FUD die rondgaat over de ecologische voetafdruk van bitcoin mining. Momenteel wordt er een voorstel besproken om te “stoppen met het accepteren van donaties in cryptovaluta”. Ondanks dat het besluit nog niet definitief is, is het een teken aan de wand.

Einde aan donaties

Op de kennisbank staat een artikel waarin de overweging wordt beargumenteerd. Momenteel accepteert de Wikimedia Foundation donaties in Bitcoin, Bitcoin Cash en Ethereum.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het oorspronkelijke voorstel worden drie pijnpunten genoemd:

  • “Het accepteren van cryptocurrency is een signaal van goedkeuring van de (risicovolle) cryptomarkt.”
  • “Cryptocurrency’s zijn mogelijk niet in overeenstemming met het  commitment van de Wikimedia Foundation wat betreft ecologische duurzaamheid.”
  • “We lopen het risico onze reputatie te schaden door hieraan deel te nemen.”

De bron voor deze denkwijze is niet een onbekende: Alex de Vries, ook wel bekend als Digiconemist. Toevallig publiceerde De Nederlandsche Bank vandaag een rapport met de soortgelijke strekking, waaraan De Vries meedacht. Bitcoin zou te veel CO2 uitstoten.

Wikimedia heeft overigens het beleid om alle ontvangen cryptovaluta direct om te zetten naar Amerikaanse dollars, zoals te lezen is in hetzelfde voorstel.

Discussie aan de gang

De discussie is momenteel nog vol aan de gang en er komen allerlei argumenten voorbij. Van mensen die willen weten wat het totaalbedrag is dat er in totaal is gedoneerd. Een antwoord op deze vraag laat nog even op zich wachten, maar wordt wel onderzoek naar gedaan.

Ook bediscussieert men alternatieve ‘schone’ cryptovaluta, net als de twijfelachtige achtergrond van De Vries, als werknemer bij de Nederlandsche Bank.

Gelukkig komen er een goede punten naar voren, zoals ‘Bitcoin is a green energy stimulus‘. De discussie berust doorgaans vaak op fabels, zoals ook uitgelegd in onderstaand artikel.

Maar ook de kracht van Bitcoin als open source (FOSS) monetair systeem krijgt aandacht, net als het feit dat het vrijheid biedt aan iedereen ter wereld.

Nog geen uitspraak

Consensus is er nog niet. De definitieve uitspraak zal ongetwijfeld in de nabije toekomst volgen.

De stemming ziet er wat dat betreft niet goed uit voor Bitcoin. Op het moment van schrijven er ongeveer twee keer zo veel mensen vóór dit voorstel, dan dat er tegenstemmers zijn.

De hele stemprocedure is hier te volgen. Het debat lijkt wel te kantelen, met meer en meer nieuwe rode dan groene ingekleurde vakjes.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!