Will Clemente: “Kans op tweede capitulatie-golf onder miners neemt toe”

De bitcoin hashrate is aan een explosieve stijging bezig, terwijl de koers juist blijft hangen rond de 19.000 dollar. De jonge, maar immens populaire analist Will Clemente heeft het idee dat dit weleens het werk van een kapitaalkrachtige kan zijn, die de rest uit de markt probeert te drukken.

Rockefeller-stijl squeeze

"Een meeslepende theorie over de enorme stijging van de hashrate is dat een kapitaalkrachtige speler of meerdere entiteiten de zwakkere broeders uit de markt proberen te drukken om vervolgens goedkoop hun assets over te nemen in de stijl van Rockefeller", aldus Clemente.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De analist verwacht dat hiermee de kans op een tweede capitulatie onder de miners toeneemt. "De Hash Ribbon indicator is wat dat betreft de belangrijkste on-chain indicator om in de gaten te houden", zo gaat de analist verder.

"Laat duidelijk zijn dat het voor nu om een groeiende kans op een tweede capitulatie-golf gaat [...] Verder zijn de mogelijkheden voor miners om geld te lenen ook gedaald, omdat de assets op hun balans - zowel bitcoin als machines - met 70 tot 80 procent gedaald zijn", zo eindigt Clemente zijn alarmerende verhaal.

Diepere bodem in aantocht?

Als we inderdaad een tweede capitulatie-golf van de miners krijgen, dan is het goed mogelijk dat bitcoin een diepere bodem opzoekt. In het verleden is een capitulatie van de miners vaak het moment geweest waarop bitcoin de bodem vond. Op zich zou dat ook aansluiten bij het macro-plaatje dat we momenteel zien.

Centrale banken hebben de inflatie nog altijd niet helemaal onder controle en de verwachting is dat de Federal Reserve dit jaar nog twee flinke renteverhogingen voor ons in petto heeft. In principe is dat informatie die op dit moment al beschikbaar is voor de volledige markt, maar het kan zijn dat ze daarmee iets breken in de economie.

Mocht dat gebeuren, dan is er een kans dat er een grote 'vlucht naar dollars' ontstaat, omdat iedereen daar toch de rekeningen mee moet betalen. Dat kan ten kost gaan van de risico-assets, waar ook bitcoin onder valt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.