Wilshire Phoenix gaat strijd aan met Bitcoin fonds van 654.000 BTC

Wilshire Phoenix gaat de strijd aan met Grayscale. Het bedrijf hoop met de aanvraag voor hun wShare Bitcoin Commodity Trust (BCT) door de keuring te komen van de toezichthouders. Het fonds moet in oktober van 2021 nog beginnen, maar daar is goedkeuring van de Securities and Exchange Commission (SEC) voor nodig.

Bitcoin fonds

Het fonds van Wilshire Phoenix moet de prijs van bitcoin gaan volgen. De prijs wordt gekoppeld aan de prijs op de Chicago Mercantile Exchange (CME). Er is ook echte bitcoin gemoeid met dit fonds. Het bedrijf Fidelity neemt de opslag van dit geld voor hun rekening.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wilshire Phoenix vroeg in 2020 toestemming voor een bitcoin exchange-traded fund (ETF) aan, maar in Amerika is er daar nog geen één van goedgekeurd. Ondanks de vele aanvragen zijn toezichthouder terughoudend wat betreft een ETF. Het oprichten van een ander soort fonds is (blijkbaar) makkelijker.

Concurrentie van Grayscale

Het fonds moet de strijd aangaan met het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Dit fonds bestaat echter al sinds 2013 en heeft sindsdien ruim 654.000 BTC vergaard. GBTC inhalen qua bitcoin lijkt een schier onmogelijke opgave, maar je kunt als fonds wel concurreren op bijvoorbeeld management fee.

Dat betekent overigens niet dat een investering in dit fonds ook dezelfde resultaten geeft als een investering in bitcoin. GBTC heeft een eigen markt op zich. Al enkele maanden staat het fonds onder water. Dat wil zeggen: alle aandelen in de markt zijn minder waard dan de dollarwaarde van hun bitcoin.

Wilshire Phoenix gaat nauwkeurig de prijs van bitcoin volgen en zou dus andere investeerders aan kunnen spreken. Ook heb je bij Grayscale te maken met een ‘lockup periode’, in die tijd kun je jouw aandeel niet verkopen. Dat is niet het geval bij het Bitcoin Commodity Trust.

Ook zit er een verschil in de kosten van het product van Wilshire. Er wordt een management fee van 0,9% per jaar gerekend. Dit is veel lager dan de 2% bij Grayscale.

Kortom: Grayscale krijgt concurrentie, maar de concurrentie heeft nog een lange weg te gaan om in de buurt te komen van de cijfers van Grayscale. Het bitcoin fonds van Grayscale heeft ruim $28 miljard aan BTC in kas.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFfonds

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...