Revolutionaire Wiskundig Model Schokt Experts: $1 Miljoen Per Bitcoin In 2033?

bitcoin bullish

Een nieuwe, uiterst optimistische Bitcoin prijsmodel genaamd “Bitcoin Power Law” heeft op X veel aandacht gekregen. Dit model, dat voor het eerst is geconceptualiseerd in 2019 door voormalig natuurkundeprofessor Giovanni Santostasi, is gebaseerd op wiskunde en wetenschap en probeert de langetermijnprijsstijging van bitcoin te voorspellen.

Wiskundige model van Giovanni Santostasi voorspelt bitcoin

Het unieke aan dit model is het gebruik van een log-log schaal, waarbij zowel de prijs als de tijd exponentieel schalen langs respectievelijk de y-as en x-as. Dit resulteert in een grafiek die een ruwweg rechte lijn omhoog en naar rechts toont, die de reeks van bitcoin’s hoogte- en dieptepunten met wat voorstanders “verbazingwekkende” nauwkeurigheid noemen, vastlegt.

Santostasi, in een interview met YouTuber Andrei Jikh, legt uit dat de voorkeur voor lineaire data ons helpt beter inzicht te krijgen in gegevens. Hij baseert zijn model op de Power Law. De BTC power law is algebraïsch uitgedrukt als: Geschatte Prijs = A * (dagen vanaf GB)^n, waarbij GB verwijst naar het Genesis Block van bitcoin, gemijnd op 3 januari 2009. In deze formule staat A gelijk aan 10^-17 en n is 5.8.

Volgens Santostasi’s berekeningen zou de prijs van bitcoin op de dag van vandaag $64,564 moeten zijn, wat dicht bij de kortetermijnverwachtingen van analisten ligt. Hij voorspelt verder dat BTC zijn cycluspiek van $210,000 in januari 2026 zal bereiken, om later dat jaar naar een “bodem” van $60,000 te crashen. Op korte termijn zou de prijs van bitcoin niet lager moeten gaan dan $35,000 en tegen 2033 zou het $1 miljoen moeten bereiken.

Kritiek op het model op X

Sommige mensen uiten kritiek dat het model investeerders onrealistische verwachtingen zou kunnen geven, en uiteindelijk doorbroken wordt, vergelijkbaar met het nu breed bekritiseerde stock-to-flow model dat in 2021 populair werd.

Hoewel Santostasi bepaalde aspecten van het stock-to-flow model respecteert, bekritiseert hij het voornamelijk voor het projecteren van een oneindige, exponentiële groei in de prijs van bitcoin. In plaats daarvan vergelijkt hij de groei van bitcoin met die van een stad, een analogie die bitcoinmiljardair Michael Saylor ook gebruikte door bitcoin te beschrijven als “een schitterende stad in cyberspace”. Santostasi benadrukt dat er geen S-adaptatiecurve in BTC is, maar dat “power laws de groei van steden regeren”, wat suggereert dat bitcoin zich ontwikkelt als een stad – een meer stabiel en betrouwbaar model dan een snel-rijk-worden-schema.

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...