CEO: 'Ripple kan met verkoop XRP markt niet beïnvloeden'

CEO: 'Ripple kan met verkoop XRP markt niet beïnvloeden'

De CEO van Ripple Brad Garlinghouse zegt in een interview met CCN dat zijn bedrijf niet in staat is de prijs van hun cryptomunt XRP te beïnvloeden. Een relevant onderwerp voor de investeerders in deze munt.

Er is namelijk een beweging op gang gekomen om XRP te klonen en zonder de extra verkoop verder te gaan. De initiatiefnemer vindt dat Ripple moet stoppen met het verkopen van hun token. Volgens hem zorgt dat voor een veel lagere prijs dan als de tokens in de kluis blijven liggen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is een vreemd ultimatum: want elke investeerder in XRP zou moeten weten wat het businessmodel is achter de munt en het bedrijf. Men verdient geld met het verkopen van de munt, dat hoort bij deze centraal uitgegeven cryptomunt.

De markt

Garlinghouse: ''Ripple kan de prijs van XRP net zo beïnvloeden als rijke bitcoiners dat met die koers kunnen. Ik denk niet dat iemand in de positie is om de prijzen te manipuleren. We zouden bedrijven ristricties op kunnen leggen voor de verkoop van XRP.''

De topman laat in het midden of dat laatste ook echt gebeurt. Een aparte situatie, want Ripple brengt regelmatig meer XRP de (vrije) markt op. Recentlijk investeerde het bedrijf nog 1 miljard (!) XRP in een start-up.

En elke amateur econoom weet: als het aantal producten op de markt toeneemt en de vraag niet, dan daalt normaal gesproken de prijs. Het verkopen en investeren van XRP heeft dus wel degelijk invloed op de markt.

Net als dat rijke bitcoiners en vermogende personen in het algemeen wel voor wat bewegingen kunnen zorgen.

XRP

Garlinghouse: "Ik hou van bitcoin, ik ben long. Bitcoin is echt een oppotmiddel, digitaal goud. Maar als een transactie 12 minuten duurt en het $1 kost, dan is het niet geschikt als betaalmiddel.''

Bitcoin is in het huidige systeem inderdaad niet geschikt om heel veel kleine transacties mee te doen. Met schaalbaarheidsoplossingen als het Lightning Network en het efficiënter maken van de onderlaag moet bitcoin op termijn ook een nog beter betalingsnetwerk zijn.

Maar tot het zo ver is zit er een gat in die markt. De vraag is echter: is XRP dan de munt die instanties en mensen willen gebruiken voor snelle transacties? Want in theorie kunnen ook banktransacties ook gewoon snel zijn.

Wanneer je geld van een rekening bij dezelfde bank stuurt, staat het immers gelijk op de rekening van de ander. Ripple wil met XRP banken in staat stellen ook met elkaar sneller transacties door te voeren. Maar dat heeft dus niets meer te maken met een decentrale cryptomunt.

Het is een tool voor de 'oude' financiële wereld. Tegelijkertijd heb je met het Bitcoin Lightning Network precies wat XRP ook belooft: snelle en goedkope transacties binnen enkele (milli)seconde. Echter staat dit project echt nog in de kinderschoenen.

Met zijn uitspraken tijdens het interview laat Garlinghouse eigenlijk blijken dat hij XRP géén goede investering vindt voor de lange termijn. Hij heeft zelf immers liever bitcoin als oppotmiddel.

Libra

Verder is de ceo van Ripple niet echt te spreken over Facebook en hun Libra cryptomunt. Garlinghouse: ''Hype rondom Libra is overdreven, het is op dit moment nog slechts een whitepaper.'' De topbestuurder meent dat men in deze markt goed moet kijken naar wat echt is en wat niet.

''Kijk naar waarvoor je het kunt gebruiken. Bitcoin is een oppotmiddel, XRP is snel voor transacties,'' zegt Garlinghouse.

De kritiek is niet gek, Libra richt zich immers ook op een zelfde soort markt als Ripple en XRP. Simpelweg super snel transacties kunnen doen lijkt het motto voor deze projecten.

Interview CNN

Het interview met Garlinghouse bij CCN is in onderstaande tweet in zijn geheel terug te kijken. Het interview begint overigens met ''cryptomunten als XRP en bitcoin'', terwijl de munten in feiten niets met elkaar te maken hebben.

Bitcoin is een open blockchain, een groot open netwerk. XRP en Ripple zijn van de oude stempel: met een centrale partij die de touwtjes stevig in handen heeft.

?s=20

Lees meer over:
Ripple XRP

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties