Zweden verhoogt energiebelasting voor bitcoin miners met 6.000%

1065 totale weergaven

Bitcoin miners in Zweden krijgen een tegenslag te verwerken. Er komt een einde aan de fiscale voordelen voor de sector.

Mining in Zweden

De energieprijzen in Europa zijn het afgelopen jaar sterk gestegen. Dit maakte niet alleen de winstmarges voor miners kleiner, maar het zorgde ook tegengas in de publieke opinie. In Zweden moeten bitcoin miners nu veel meer belasting gaan betalen over hun energieafname.

Het schijnt dat er momenteel ongeveer 150 megawatt (MW) aan elektriciteit wordt gebruikt om bitcoin te minen. Vanaf juli van dit jaar kan dit wel eens gaan teruglopen. De belastingen die men hierover moet betalen zal oplopen van SEK 0,006 naar SEK 0,36 per kilowattuur (kWh). Omgerekend is dit dus een toename van een paar duizend procent!

Op basis van de gemiddelde elektriciteitsprijzen van vorig jaar zou de belastingverhoging de totale energiekosten op $0,093/kWh kunnen brengen, aldus Jaran Mellerud. Hij is senior analist bij mining bedrijf Luxor Technologies.

Hierdoor loopt de winstgevendheid van een mining rig terug. Dit zou de mining bedrijven het land uit kunnen duwen.

Nog kleinere marges

De Canadese miner Hive Blockchain (HIVE) dat 25% van rekenkracht in Zweden genereert, wil geen commentaar aan CoinDesk geven op het nieuws. Door de maatregel zullen de bedrijven vooraf (!) betalingen moeten afdragen, wat nog minder ideaal is voor de kapitaalintensieve markt.

In 2017 voerde Zweden een belastingverlaging in waardoor datacentra 98% minder hoefden te betalen. Nu komen ze hier op terug, omdat het niet heeft opgeleverd waar men op hoopte. De miners hebben wel geluk, want ze staan er niet alleen voor. Microsoft heeft ook datacenters in de regio staan. Zij hebben een protest aangetekend.

Noorwegen voerde eerder dit jaar ook hogere energiebelasting door. In Amerika is in sommige staten ook de indirecte aanval op energiehongerige computers geopend. Onder andere in Texas is er een wetsvoorstel opgesteld dat voordelen voor de sector moet intrekken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining