VS verdenkt Zweed van $3,5 miljoen aan Bitcoin (BTC) fraude

VS verdenkt Zweed van $3,5 miljoen aan Bitcoin (BTC) fraude

Een Zweed wordt door de Amerikaanse autoriteiten verdacht van internationale zwendel met nepaandelen. De man zou met de oplichting 3,5 miljoen dollar aan Bitcoin en cryptocurrency's hebben verdiend.

De U.S. Securities & Exchange Commission (SEC), de toezichthouder op de Amerikaanse effectenmarkt, wil dat een jury uitspraak doet in de zaak. Hij riskeert een gevangenisstraf van enkele tientallen jaren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zweed verdacht van fraude

In de officiële aanklacht komt de toezichthouder met een aantal details over de zaak. Roger Nils-Jonas Karlsson (46) zou 'enkele duizenden particulieren' hebben gedupeerd.

De inleggers kochten een aandeel in het 'Pre Funded Reversed Pension Plan'. Een aandeel kostte 98 dollar en daarmee verkreeg je het recht om – in de toekomst – 1,15 kilo goud te ontvangen.

Een propositie too good to be true, maar het weerhield beleggers er niet van om in te stappen.

Via zijn bedrijf Eastern Metal Securities (EMS) spiegelde hij zijn slachtoffers een 'onwerkelijk rendement' voor. Onder de 2.200 gedupeerden zitten ook Amerikaanse beleggers, vandaar dat de SEC hem voor het gerecht sleept.

Zo heeft Karlsson of EMS nooit geregistreerd bij de toezichthouder. Dat is een vereiste zodra je effecten aanbiedt aan Amerikaanse burgers.

Karlsson heeft gelogen over zijn bedrijf en over zijn eigen identiteit. Bovendien heeft hij zelfs enkele doven - en slechthorenden zover gekregen om te investeren. De inleggers betaalden in Bitcoin of andere cryptocurrency's. Daarmee heeft de man in totaal 3,5 miljoen dollar vergaard.

En mogelijk meer, want de prijzen van de cryptovaluta zijn behoorlijk gestegen sinds 2012, het jaar dat zijn zwendel startte.

Vastgoed in Thailand

Een deel van het zwarte geld, namelijk 1,5 miljoen dollar, heeft hij gebruikt om vastgoed te kopen in Thailand. Dat is het land waar hij ook verbleef voordat hij in juni 2019 daar is opgepakt.

De SEC wil dat hij in hechtenis blijft samen met enkele andere kompanen. Hij gaat een jarenlange gevangenisstraf tegemoet zien en zal de gedupeerden alles moeten terugbetalen, naast rente en boetes.

Lees meer over:
Bitcoin BTC fraude VS

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties