Record aantal Tether op de markt, wat betekent dit voor bitcoin?

Update – Er is een record aantal Tether USDT op de markt, dat blijkt uit nieuwe cijfers van The Block. In totaal gaat het om 83,5 miljard dollar wat de laatste dagen van mei is gemeten. Daarmee is het eerdere record van mei 2022 verbroken, toen was er sprake van 83,09 miljard dollar aan USDT.

De stablecoin is voor handelaren een handige munt om in en uit de cryptomarkt te stappen. Hoewel de volumes op de spotmarkt historisch laag zijn, is Tether ook te gebruiken op de derivatenmarkten. In totaal is er voor ruim 126,9 miljard dollar aan stablecoins op de markt, Tether heeft een marktaandeel van 65,7% momenteel.

bron: The Block
bron: The Block

Eerder bericht van 24 mei 2023:

Steeds meer Tether (USDT) wordt de bitcoinmarkt ingepompt. Dat blijkt uit data van The Block. Op maandag is er 83,5 miljard dollar aan USDT op de bitcoinmarkt gemeten. Dat ligt dichtbij het record van mei 2022, toen er 84,1 miljard aan USDT in omloop was.

Opvallend dat de comeback van de stablecoin plaatsvindt in een ronduit slappe markt met schrikbarend weinig liquiditeit. Het momenteel slechte klimaat in Amerika zorgt en de nasleep van de bankencrisis, zorgt ook voor minder aandeel voor concurrent USDC, uitgegeven door Circle en Coinbase. Die voorraad is gedaald van 47 miljard dollar naar 27,8 miljard dollar.

Wat betreft de redenen achter de stijging van USDT? Volgens de nieuwsbrief van dataprovider Kaiko is het niet te wijten aan een toename van de handelsvolumes.

“De gegevens tonen geen opmerkelijke toename van het marktaandeel van USDT (gemeten aan de handel in volume) ten opzichte van andere stablecoins in de afgelopen maanden, grotendeels vanwege de promotie van TUSD door Binance als alternatief voor BUSD,” aldus het bedrijf.

Het bedrijf voegt eraan toe dat de toename van de USDT-voorraad mogelijk verband houdt met offshore handel onder market making-bedrijven en whales. Dit zeggen de analisten van Kaiko:

“Waarom worden er zoveel USDT uitgegeven op Tron, terwijl het netwerk weinig DeFi-activiteit heeft en belangrijke beurzen zoals Coinbase het niet ondersteunen? Offshore beurzen zoals Binance en OKX hebben de grootste USDT-saldi op Tron, wat erop wijst dat market makers en whales de voorkeur geven aan dit netwerk vanwege de lage transactiekosten.”

Tether USDT heeft in het verleden een belangrijke rol heeft gespeeld bij de opkomst van een bullmarkt en kan nu ook weer een bepalende rol spelen. Veel handelsparen op marktleider Binance, zowel spot en futures, zijn gekoppeld aan USDT.

Lees meer over:
tetherusdt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...