PlanB: ‘Bitcoin zit in eerste fase van een nieuwe bullmarkt’

De Nederlandse analist PlanB maakte in 2019 furore met zijn Stock-to-Flow (S2F) model. Inmiddels zijn we een ruime vier jaar verder, heeft PlanB meer dan 1,8 miljoen volgers op Twitter en publiceert hij nog dagelijks interessante grafieken over de gezondheid en ontwikkeling van de bitcoin koers.

Ditmaal komt de analist met het positieve bericht dat bitcoin nog altijd in de "vroeg fase van een bullmarkt" zit.

Eerste fase

Als je weleens een grafiek van PlanB gezien hebt, dan herken je ze daarna uit duizenden. De Nederlandse analist maakt namelijk altijd gebruik van bolletjes die van de kleur blauw tot de kleur rood variëren. Blauw staat vaak voor laag/begin en rood voor hoog/einde.

In deze nieuwe grafiek van de analist zien we aan de blauwe bolletjes dat bitcoin op dit moment nog in de vroege fase van een nieuwe bullmarkt zit. Het is nu wachten op de eerste groene bollen, die het begin van de meer explosieve periode van de bullmarkt markeren.

Meestal zien we die echter pas na de halving van bitcoin. Zie daarvoor bijvoorbeeld het beginnen van de groene bolletjes in de periode 2020-2021. Destijds vond de halving begin 2020 plaats en ditmaal staat de halving voor april 2024 op de planning.

Monetair beleid

Onder de grafieken van PlanB barst altijd een discussie los tussen de analist en zijn volgers. Meestal voegt PlanB in de comments ook context toe aan zijn analyses en berichten. Ditmaal bijvoorbeeld dat het monetair beleid van centrale banken de drijvende kracht is geweest achter de koersexplosies van bitcoin gedurende de afgelopen jaren.

"Het monetair beleid (quantitative easing) is het getijde dat alle boten omhoog lift, maar sommige boten (veel) meer dan anderen... bitcoin ging 20.000 keer over de kop, terwijl aandelen driemaal hoger staan en goud vooral zijwaarts handelde", aldus PlanB in zijn bericht.

Overigens is die vergelijking niet helemaal fair te noemen, omdat de analist hierbij meet vanaf het moment dat bitcoin 1 dollar waard was. We kunnen het begin van een nieuwe asset natuurlijk moeilijk vergelijken met de aandelenmarkt en goud, wat echt al gevestigde assets zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....