Zwitsers techbedrijf lanceert ‘biocomputer’ van menselijke hersencellen voor AI

750 totale weergaven
robot AI |

Het Zwitserse techbedrijf FinalSpark heeft onlangs een programma gelanceerd waarmee wetenschappers cloudtoegang kunnen huren tot ‘biocomputers’ gemaakt van menselijke hersencellen voor $500 per maand, wat de manier waarop AI gebruikt kan worden compleet veranderd. 

Biocomputers van menselijke hersencellen

FinalSpark, een Zwitsers techologiebedrijf, heeft biocomputers van menselijke hersencellen ontwikkeld die AI kunnen hosten. Deze verhuren ze voor $500 per maand. Het doel van deze biocomputers is het ontwikkelen van een zeer efficiënte, energiezuinige oplossing voor de stijgende kosten die gepaard gaan met de ontwikkeling en het gebruik van AI modellen. 

Het bedrijf zegt dat de biocomputers tot wel 100.000 keer zo efficiënt kunnen zijn als computers op basis van silicium. Fred Jordan, oprichter van FinalSpark, liet weten dat FinalSpark het enige bedrijf is dat toegang biedt tot computers die gemaakt zijn uit klontjes menselijke hersencellen. Deze computers, ook wel organoïden genoemd, zijn live online te bekijken

Het trainen van hersencellen

Waar traditionele AI modellen getraind worden met een techniek genaamd ‘reinforcement learning’, waarbij een AI model een beloning krijgt voor het voltooien van een taak, worden organoïden getraind met dopamine, een hormoon dat de hersenen zien als een beloning. Als negatieve versterking krijgen de hersencellen een elektrisch signaal. 

Bijzonder is dat de organoïden tot 100 dagen kunnen ‘leven’. Theoretisch gezien betekent dit dat een AI systeem voor enkele maanden getraind kan worden voordat het naar een ander cluster met hersencellen moet worden verplaatst. 

Op grotere schaal wordt het misschien mogelijk om AI systemen te creëren die vergelijkbare levensduren hebben als mensen. Dit kan een methode worden om de ervaring van AI op één lijn te brengen met die van ons als mensheid. 

De revolutionaire technologie van hersencellen en AI

Het gebruik van hersencellen is revolutionair voor AI. Door computers te maken van organisch materiaal is het mogelijk om ze wat anders te voeden dan elektriciteit. Dit maakt computers niet alleen een stuk efficiënter, maar biedt ook een unieke compactheid. 

Hypothetisch gezien kan niet alleen AI op organoïden draaien. Zo is de blockchain technologie ook een kansmaker voor organoïden. Echter, de kans is groot dat er eerst nog een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek gedaan moet worden naar de mogelijkheden en de levensduur. 

Samenvatting

Samenvattend heeft FinalSpark een programma gelanceerd waarmee wetenschappers toegang kunnen krijgen tot biocomputers, ook wel organoïden, gemaakt van menselijke hersencellen. Deze computers kunnen tot 100 dagen leven en zijn efficiënter dan de traditionele silicium computers. Dit kan revolutionair zijn voor de toekomst van AI en wellicht later in de toekomst blockchain technologie. 

Lees meer over:
AIbiocomputerorganoïden

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...