Crypto handelen met Neo-Banken of Neo-Brokers? Nee bedankt!

567 totale weergaven

Coinbase’s lokale MD Elke Karskens deelt haar visie op de verborgen nadelen en kosten van crypto handelen met online banken en brokers.

Zijn neo-brokers en banken voldoende voor crypto handelen?

Oei… waar begin ik? Laten we beginnen met de vele neobrokers en sommige neobanken die crypto aanbieden. Meestal hebben ze een zeer beperkte selectie aan munten en de handelsmogelijkheden zijn beperkt.

Welke specifieke handelsmogelijkheden ontbreken?

Als crypto-belegger wil ik in staat zijn om automatisch een aankoop of verkoop te triggeren wanneer een prijsdoel wordt bereikt. Bij Coinbase kun je in slechts twee klikken overschakelen naar geavanceerde modus, waarmee limiet-, stop- en marktorders mogelijk zijn.

 

Maar veel beleggers willen alleen BTC of ETH… zijn neo-brokers dan voldoende? 

Veel neo-brokers die hun crypto diensten promoten bieden geen ‘echte’ crypto’s aan maar CFD’s of ETP’s/ETF’s, zelfs voor ETH en BTC. Deze producten leveren veel van de voordelen niet die crypto in eerste instantie populair maakten.

Welke voordelen? 

Ze kunnen niet worden gebruikt voor betalingen of gasfees, staking of leningen voor extra rendement en kunnen meestal niet zelf in bewaring worden gehouden. Het is een beetje zoals edelmetalen… Als beleggers zich met goud indekken om hun risico te spreiden, lijkt een goudcertificaat zinloos aangezien de meeste uitgevers van deze certificaten ook afhankelijk zijn van het broze financiële systeem…

Wat als men niet gelooft in een naderende Derde Wereldoorlog of een wereldwijde ineenstorting van het financiële systeem? 

Elke beleggingscategorie heeft zijn eigen voor- en nadelen: vastgoed, goud, aandelen, crypto. Crypto stabiliseert de portfolio tegen invloeden die geen van de andere drie beleggingscategorieën kan controleren: b.v. staatsschulden, opkopen van slechte schulden op de markt, algemene waardedaling van valuta. Het hele systeem hoeft niet in te storten voordat we deze impact in ons dagelijks leven voelen.

Sommige neo-brokers bieden ‘echte’ crypto’s aan… waarom dan niet daar kopen? 

Crypto is een nieuwe beleggingscategorie en technologie… De wetgeving is nog in ontwikkeling. Ik zou stellen dat de meeste beleggers beter af zijn bij een aanbieder als Coinbase. Wij zijn actief sinds 2012 en zijn volledig gefocust op crypto. En we integreren crypto handelen niet alleen via een derde partij. Bovendien is handelen via deze aanbieders vaak erg duur.

Staat Coinbase ook niet bekend om hoge fees? 

Als wij daar bekend om staan, dan hebben we onze marketing niet goed gedaan. Wat velen niet weten is dat alle Coinbase gebruikers met één klik kunnen overschakelen naar geavanceerde modus. Daar betalen klanten maximaal 0,6% per transactie, meestal minder. De fees zijn afhankelijk van het handelsvolume in de afgelopen 30 dagen en starten bij 0%. Er is ook geen spread.

Waarom doet het feit dat Coinbase genoteerd is op de NASDAQ ertoe? 

Dit betekent dat elke klant kan zien of Coinbase liquide is en hoe het financieel staat. Deze rapporten worden gecontroleerd door onafhankelijke accountants zoals Deloitte. Dit biedt een extra niveau van security bovenop wat de Duitse financiële toezichthouder (BaFin) biedt. Veel experts merken ook op dat financiële reuzen als BlackRock, Greyscale en WisdomTree ons gebruiken als crypto-bewaarder voor hun ETF’s. Hoewel ik geen grote fan ben van crypto-ETF’s vanuit beleggers perspectief, toont dit dat wij zeker de ‘laatste linie van verdediging’ zijn in crypto security.

 

Crypto traders die gevoelig zijn voor prijzen zijn recent overgestapt naar brokers met vergunningen/registraties uit Litouwen of Estland. Wat zeg je daarover? 

Als een paar tienden van een procentprijsvoordeel voor deze crypto-beleggers belangrijker is dan de veiligheid van hun crypto-activa, dan moeten ze daar handelen. Ik kan alleen zeggen dat de Duitse en Amerikaanse financiële toezichthouders, hoewel ze niet elke bankfaillissement hebben voorkomen, strenge controles en audits uitvoeren. Voor de veiligheid van onze klanten ondergaan wij deze controles, wat ook interne middelen kost, en daarom kunnen wij niet de goedkoopste op de markt zijn.

Een andere wereldwijde gecentraliseerde crypto-exchange werd ook gezegd 100% veilig te zijn totdat deze binnen dagen failliet ging. Waarom zal Coinbase geen soortgelijk lot ondergaan? 

Wij zijn niet vergelijkbaar met die broker. Er waren geen onafhankelijke audits van accountants of financiële toezichthouders – bijvoorbeeld om te controleren of klantactiva werkelijk 1:1 werden aangehouden en niet werden gebruikt voor eigen handelen van het bedrijf, of dat dit slechts een marketingclaim was. Deze broker, net als sommige andere grote spelers vandaag de dag, zag regulering als iets obstructiefs, een “noodzakelijk kwaad”. Wij werken samen met wetgevers in veel landen en hebben registraties (en vergunningen) in tal van Europese landen.

Tot slot, over de toekomst van Bitcoin: Peter Bofinger zei onlangs dat Bitcoin geen fundamentele waarde heeft, gehackt of vervangen kan worden door betere technologie, en de bubbel kan barsten als een ballon… kan Bitcoin naar nul dalen? 

Het gaat niet alleen om de technologie maar ook om adoptie. Er zijn al betere technologieën die Bitcoin niet hebben vervangen. Om een ‘waardeopslag’ te zijn, heeft het een zekere geschiedenis en duurzaamheid van de blockchain nodig. Bitcoin bestaat al lang en is relatief eenvoudig. Als ik de whitepaper lees en de code zie, denk ik: “Het klopt.” Bovendien heeft de institutionalisering van BTC, zowel formeel in de vorm van ETF’s als een erkende beleggingscategorie, veel hoge drempels gecreëerd die niet gemakkelijk zullen worden ontmanteld.

Dus net zo als goud onder edelmetalen? 

Ja, zo zou je het kunnen zeggen. Na goud kwamen andere edelmetalen – sommige wellicht met betere eigenschappen. Maar goud was er als eerste en had zich al gevestigd in de categorie. Daarom zal het naar verwachting altijd nummer één blijven onder de edelmetalen. Of zoals het gezegde luidt: “Niet alles dat blinkt is goud.”

BTC-ETF’s en halveringen zijn achter de rug, rentetarieven blijven hoog. Wat is je huidige persoonlijke crypto strategie? Kopen, verkopen of houden?

Ten eerste, het volgende is geen beleggingsadvies, maar: Houden en gebruiken is mijn persoonlijke strategie. Ik geloof dat de macht van grote centrale platforms, die klantgegevens opslokken en monetariseren en innovaties monopoliseren, op sommige gebieden op z’n eind loopt. 

In plaats daarvan maak je gebruik van crypto in gedecentraliseerde applicaties? Zoals? 

Ik gebruik ETH om met projecten op Base te interageren, om met het gedecentraliseerde sociale netwerk Farcaster te werken. Je kunt ETH staken en lenen in gedecentraliseerde protocollen. Drievoudige waardestijging met één activum: ideale prijsstijging, stakingsopbrengst en herstakingopbrengst.

Grote crypto exchange met veel crypto's

Coinbase - trade meer dan 250 crypto’s

  • Een van ‘s werelds grootste crypto exchanges
  • Standaard commissie bij trades
  • Ingebouwde wallet
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.
Lees meer over:
trading

Door: Joren Verdoes

Met meer dan 10 jaar ervaring in de cryptowereld is Joren Verdoes een echte crypto-veteraan te noemen. Zijn kennis binnen de techwereld gaat ruim 15 jaar terug. Joren heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware expert binnen het vakgebied en kan moeilijke materie simpel en helder overbrenge...