BitBox02, een Bitcoin hardware wallet voor beginners en gevorderden

BitBox02, een Bitcoin hardware wallet van Zwitserse kwaliteit

Het veilig opslaan van je bitcoin is super belangrijk. Er zijn verschillende oplossingen en één van die opties is een hardware wallet. Naast de bekende namen als Ledger en Trezor is er ook het Zwitserse ShiftCrypto. Zij brengen met de BitBox02 een sterk vernieuwd apparaat op de markt. Hoe bevalt deze?

Bitcoin en hardware wallets

De charme van Bitcoin is dat je je vermogen in eigen beheer kunt nemen. Een hardware wallet is niet meer dan een tool om je private keys, de toegang tot je Bitcoin, in eigen beheer te nemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vandaar dat er een keuze is om met een hardware wallet eigenaarschap te houden over je bitcoin en de corresponderende private keys.

Eigen bank spelen betekent wel direct een grote verantwoordelijkheid, temeer omdat we dat niet gewend zijn. Een klein foutje kan ertoe leiden dat je je bitcoin kwijt bent.

Het betekent tevens een grote verantwoordelijkheid voor de fabrikanten die de hardware wallets maken. Niet alleen op apparaatniveau, maar ook als het aankomt op klantendata. Denk aan de recente hack van een klantendatabase bij Ledger, waardoor persoonlijke gegevens van duizenden klanten op straat liggen.

ShiftCrypto

ShiftCrypto is een hardwaremaker gevestigd in Zurich, Zwitserland. Ze hebben in juni 2020 het besluit genomen om zich te gaan focussen op één ding: het bouwen van de beste hardware wallet die er is. Onder meer de bekende Bitcoin developer Jonas Schnelli behoort tot het team.

Hun filosofie is dat iedereen met bitcoin of andere cryptocurrency's er gebruik moet van kúnnen maken. Een lage instap dus, maar wel met de mogelijkheid om geavanceerde functies aan te kunnen. De fabrikant laveert tussen het bereiken van de massa én het tevreden stellen van de kritische bitcoiner.

De BitBox02 is er in een bitcoin only versie die enkel BTC ondersteunt en een multi versie die meer cryptocurrency's ondersteunt (o.a. ether). Het apparaat ziet er 'slick' uit en werkt naadloos samen met de BitBoxApp.

De set-up gaat vrij gemakkelijk, de interface werkt met een touch slider. Dat is in het begon even wennen, maar het went snel. Bovendien zijn alle karakters helder te zien door het OLED-scherm.

Bijzonder aan deze hardware wallet: in de wallet zit een meegeleverde micro SD-kaart. Daar kun je het herstelbestand opslaan. Daarin staat de backupcode voor het herstellen van je Bitcoin. Let op, deze is alleen te gebruiken in combinatie met je wachtwoord.

De app

Zowel de desktop versie als de mobiele versie van de app synchroniseert probleemloos met het apparaat. In de app is een overzicht te zien van je portfolio, hoewel dat in het geval van bitcoin only al te overzien is. De interface is strak gehouden, maar wel informatief. Geen franjes, maar Zwitsers doeltreffend en kaal.

De app werkt heel gebruiksvriendelijk en vermijdt lastige termen aan de voorkant. Dat betekent dat technische adrestermen zoals “legacy”, “wrapped Segwit” of “native bech32 Segwit” niet bewust te zien zijn.

ShiftCrypto claimt dat de gebruiker steeds gebruik maakt van het ‘meest efficiënte adrestype’. Kortom, de fabrikant claimt hiermee dat de gebruiker steeds de meest goedkope optie voorgeschoteld krijgt. Daar kun je vraagtekens bij zetten.

Want van on-chain transacties is bekend: zodra de bitcoin prijs stijgt, nemen de transacties op het netwerk toe en daarmee ook de kosten per transactie. Dus houd daar altijd rekening mee: verstuur een transactie als de prijs van bitcoin consolideert, dan is het relatief goedkoop.

Bij de BitBox02 is het overigens mogelijk om je transactiefee handmatig in te stellen. Transacties van 1 satoshi per byte zijn dus mogelijk. Voor de geavanceerde gebruikers zijn er nog extra features, waarmee ShiftCrypto een duidelijke handreiking doet naar ervaren bitcoiners.

Voor geavanceerde gebruikers is er namelijk Tor ondersteuning, waarmee je je IP-adres kunt afschermen en anoniem(er) op het internet actief kunt zijn. Ook is synchronisatie mogelijk met wallet software zoals Specter, Sparrow en Electrum voor het opzetten van een multisignature setup. Ook de Coinjoin-dienst als Wasabi is ondersteund door integratie van het zogenaamde HWI.

Ook het verbinden aan je bitcoin node is mogelijk, net zoals diensten als Umbrel, Mynode, Nodl en Raspiblitz.

Dus wat betreft zijn alle eisen voor elk bitcoiner aangevinkt!

BitBox02, een Bitcoin hardware wallet van Zwitserse kwaliteit

Beveiliging

Misschien wel het belangrijkste kenmerk van een hardware wallet is dat het veilig moet zijn. Dat is namelijk de hele reden om dit apparaatje aan te schaffen. Vooropgesteld: er is altijd een bepaald risico, net zoals bij een exchange, zodra je je sleutels toevertrouwt (aan een apparaat) die een derde partij heeft gemaakt. Hardware wallets zijn echter zo ontworpen om de sleutels op hardwareniveau te beveiligen.

Binnen de bitcoin industrie is er nog geen verzekeringen in omloop om je te beschermen bij verlies. Een multi signature met een derde partij zoals Casa en Unchained Capital is alvast een stap in die richting.

Op het gebied van beveiliging maakt ShiftCrypto, net zoals Ledger, gebruik van een beveiligde microcontroller chip (MCU). De fabrikant verzekert dat deze chip met gemak externe aanvallen en elke malware tegenhoudt.

Want een ingebakken beveiliging op hardware niveau maakt deze oplossing veiliger dan een oplossing die enkel op software steunt. Het wordt een aanvaller uitermate lastig gemaakt om toegang te krijgen tot de seeds binnenin de MCU.

Gespecialiseerde apparatuur is een optie, maar kan dan maar enkele manieren mogelijk: door de chip met een laser uit te lezen of door een bepaald zuur te gebruiken en vervolgens alle gegevens uit te lezen. Kortom, voordat het zover is, zijn er al de nodige veiligheidsdrempels genomen door een aanvaller.

Houd daarom te allen tijde je seedphrase geheim!

De prijs

Tenslotte niet onbelangrijk de prijs. Deze is 109 euro zowel voor de bitcoin only als de multi versie. Gezien het pakket aan hardware en software die ShiftCrypto met de BitBox02 levert, is deze gerechtvaardigd.

Te bestellen via de webshop van ShiftCrypto.

Laatste tip!

Don't trust, verify

Controleer en verifieer álles dat je doet.

Bitcoin kopen: de tips & tricks

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen.

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent. Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je (eerste) aankoop. We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij op een speciale bitcoin kopen pagina!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties