Technische Analyse: Hoe lees ik een orderboek?

Orderboek

Om te beginnen is het handig te weten hoe het orderboek eruit ziet en wat je eruit kan aflezen. In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van het orderboek op Bitstamp. Dit is het orderboek van het BTC/USD paar.

Hierin zie je aan de linkerkant de groene BUY orders en aan de rechterkant de rode SELL orders. Dit zijn de zichtbare orders die op alle prijslevels staan. Let op: zichtbare orders. Het kan zijn dat er dus nog zogenoemde “hidden” orders staat die je niet ziet. Hier komen we later op terug.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Order boek van Bitstamp

Technische Analyse: Hoe lees ik een orderboek?

In het orderboek vind je alle buy en sell orders. De orders die je in het orderboek ziet, zijn limit orders. Orders met een vaste prijs die in stukjes kunnen worden opgekocht. Zonder tussenkomst van de handelaren (of het handelsplatform) blijven deze orders staan.

Uit het bovenstaande voorbeeld zouden we kunnen concluderen dat er op dat moment meer verkoop druk is en dat het meer moeite kost om te prijs omhoog te kopen dan naar beneden te verkopen

Het zou dus kunnen zijn dat de prijs gaat zakken (wat inmiddels na het nemen van deze screenshot ook iets is gebeurt). Maar pas erg op met het trekken van conclusies, een grotere verkoop druk kan namelijk het tegenovergestelde effect hebben van wat je zou denken.

Sell wall

Een sell wall is een tool voor (een groep) rijke handelaren om het orderboek te manipuleren. Een groot sell order wordt neergezet op een specifieke prijs zodat er geen hogere sell orders worden uitgevoerd

Een mooi voorbeeld van een sell wall, is het orderboek hieronder. We hebben een oude afbeelding van een sell wall gepakt van een willekeurige altcoin.

Maar let op: een sell wall kan op elk moment worden weggehaald.

In de praktijk betekent een sell wall eigenlijk heel simpel dat de hele order moet worden opgekocht voordat de koers op de beurs omhoog kan gaan. Op deze manier kun je dus de prijs drukken.

Het is niet zo dat bij een sell wall als hier de prijs altijd stijgt. De sell orders kunnen worden weggehaald of als er erg veel vraag is dan kan er ook gewoon doorheen worden gebroken.

Sell wall voorbeeld via

Technische Analyse: Hoe lees ik een orderboek?

Hoe kunnen we orderboeken gebruiken?

De grote vraag is: hoe kunnen we dit gaan gebruiken? Ten eerste is het belangrijk om te voorkomen dat je uit gaat van je eigen aannames. Want zou dat niet het doel zijn van diegene die de muur plaatst? Om jou te misleiden?

Net als iedereen op een handelsplatform wil je zoveel mogelijk geld verdienen.

Scenario: short gaan

Laten we het idee verder uitdiepen en naar een scenario kijken: Stel we hebben een short staan op de munt hierboven en verwachten dat de prijs zal gaan zakken. Helaas is de prijs inmiddels gestegen met 9% en komt onze liquidatie in zicht.

Wat zou een optie zijn om potentiële kopers af te schrikken en ervoor te zorgen dat je geen geld kwijt gaat raken? Je kan proberen een mega sell order neer te zetten, wie weet schrikken mensen hiervan en gaan ze verkopen zodat je hier van kan profiteren.

Jouw short is dan gered en het heeft gewerkt. Dit is een scenario waar mensen met een grote zak bitcoin mee kunnen spelen.

Hidden order

Maar wie zegt dat diegene een short heeft staan? Misschien wel, want je ziet verder geen koop orders. Nu wordt het opletten geblazen en kom ik terug op de hidden orders. Het kan namelijk zijn dat diegene niet de prijs probeert te drukken omdat hij bang is voor zijn short. Maar misschien is hij juist bang dat hij niet meer zo goedkoop kan inkopen, en de prijs binnenkort gaat stijgen.

Wat zou dan een tactiek zijn om toch nog voor deze prijs (groot) te kunnen inkopen? Juist, het plaatsen van een dikke sell wall. Jij en ik schrikken hiervan, de prijs gaat misschien hard naar beneden. Dus laten we maar gaan verkopen en het verlies minimaal houden.

En nu komt het hidden order spelletje, na het verkopen zie je de prijs niet bewegen. Het kan dus zijn dat er inderdaad zo’n hidden order staat. Onze whale koopt lekker in voor de prijs die hij voor ogen heeft en jij verkoopt je muntjes (misschien met verlies) aan hem.

En zodra deze is gevuld verdwijnt de sell order en gaat de prijs rustig omhoog. Jij pech, 1-0 voor diegene die de muur heeft gezet.

Wat nu?

We zijn nu al aardig op weg en het moge duidelijk zijn dat het orderboek hele andere signalen kan geven, dan dat het daadwerkelijk laat zien. Maar, er is een hele grote maar. Het is heel belangrijk is om te onthouden dat je niet hele verhalen en theorieën kunt halen uit het orderboek.

Want hierdoor ga je door de bomen het bos niet meer zien en kun je potentieel veel geld verliezen. Het orderboek is een handige tool in combinatie met andere indicators en het markt sentiment. Maar geeft ook heel veel ruis door bots die non stop orders zetten en verwijderen en door de zogenaamde whales die spelletjes spelen en je op het verkeerde spoor proberen te zetten.

Een belangrijk onderdeel van het lezen van het orderboek is het “out of the box” denken. Ga niet zomaar overal vanuit en wees kritisch, maar tot op zekere hoogte. Ergens niet zeker van? Laat het dan lekker voorbij gaan, kansen verschijnen elke dag, en liever een kans missen dan verkeerde beslissingen nemen.

Meepraten met duizenden andere bitcoiners? Kom gezellig langs op Telegram!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...