Bitcoin koers en Technische Analyse: Divergence Trading, wat is dat?

Het handelen in bitcoin kun je op verschillende manieren doen. Om een beter inzicht te krijgen in de mogelijke koersontwikkelingen kun je gebruik maken van technische analyses. In dit artikel bespreken we een belangrijk aspect daarvan: divergence trading.

Zodra je de technieken onder de knie gaat krijgen en zelfverzekerd wordt, kun je meedoen in de harde wereld van handelaren. Het blijft altijd moeilijk om even de top en/of de bottom van een trend in te schatten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zou het niet perfect zijn om de prijs veel beter te kunnen voorspellen en eerder in een trade te kunnen stappen? Een divergence is een van de belangrijkste indicatoren.

Wat is een divergence?

Om te beginnen is het natuurlijk handig om te weten wat een divergence nou eigenlijk is, en hoe je deze kan herkennen. Divergence zelf zegt het eigenlijk al, “afwijking”.

En om deze afwijking te zien, vergelijk je de standaard price action van de candles met indicators als de RSI, Stoch en de MacD. Het maakt niet heel erg veel uit welke indicator je gebruikt.

Maar waar zoek je dan naar? In principe werkt price action altijd hand in hand samen met indicatoren. Dat wil zeggen dat wanneer de prijs een higher high maakt, de indicator dat ook zou moeten laten zien.

Wanneer de prijs een lower low maakt, zou je dat ook moeten zien op de indicator. Zie je dit niet en reageert de prijs anders dan de indicator, dan heb je te maken met een divergence oftewel een afwijking.

Wat je vaak goed kan zien met een divergence, is de verandering in trend, er kan een reversal aankomen.

Bitcoin koers en Technische Analyse: Divergence Trading, wat is dat?

Hoe trade je de divergence?

Om te beginnen heb je meerdere soorten van een divergence. De twee makkelijkst te spotten zijn de Bullish Divergence en de Bearish Divergence, daarnaast heb je ook nog de hidden divergencies maar daar richten we ons nu niet op.

Zoals de namen al zeggen, geven de bullish en bearish divergencies een bullish of bearish signaal af. Aan de hand daarvan kun je dus je trade maken.

Bitcoin koers en Technische Analyse: Divergence Trading, wat is dat?

Een bullish divergence kun je herkennen aan wanneer de prijs lower lows maakt, maar de indicator higher lows. De indicator geeft dan een signaal dat de bottom van een trend in zicht is en het tij kan gaan keren. De prijs kan dan een bullish move gaan maken en gaan stijgen. Het betreft dus een bullish divergence.

Bitcoin koers en Technische Analyse: Divergence Trading, wat is dat?

Een bearish indicator herken je aan de highs. Wanneer de prijs een higher high maakt maar de indicator een lower high zul je dus waarschijnlijk gaan zien dat de prijs gaat zakken en een reversal gaat maken.

De indicator geeft dan in dit geval een signaal dat de top van de trend bereikt kan zijn en de prijs gaat omkeren. Zoals je dan in het bovenstaande plaatje ziet, een bearish divergence.

Wanneer zet ik de order?

Let goed op bij het zien van divergencies op welk timeframe je kijkt. Een langer timeframe geeft meestal een beter resultaat. Timeframes onder een uur bevatten veel ruis en fakeouts. Dit geldt ook voor divergencies.

Zie je een divergency op een chart en wil je een positie innemen? Wees altijd voorzichtig en schaal jezelf in, ga nooit all-in.

Volg onze video analyses op YouTube en blijf op de hoogte van de koersontwikkelingen. En lees ook: Wat is Bitcoin Dollar Cost Averaging (DCA)?. DCA is een manier om geleidelijk je positie uit te breiden.

Lees meer over:
Technische Analyse

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...