Crypto alert – Leidt netwerkupdate tot koersuitbraak Ethereum (ETH)?

Binnen iets meer dan 24 uur (donderdagavond Nederlandse tijd) vindt de langverwachte Ethereum-update Constantinople plaats. Bij het minen block 7.280.000 is het zover, het aantal blocks op moment van schrijven op 7.275.772. Nog iets meer dan vierduizend blocks te gaan. Grote vraag is: wat gaat de update betekenen voor de koers van ethereum (ETH)?

Ethereum koers

Historisch wekken chainupdates ook de interesse van beleggers en speculanten. Allereerst omdat de koers van ethereum kán pieken enkele uren voordat er een upgrade of ‘hard fork’ plaatsvindt. Die vlieger gaat echter niet altijd (of direct) op. De laatste ingrijpende update dateert van 16 oktober 2017, de Byzantium ‘hard fork’. Beleggers speculeerden op een stijgende koers, maar kwamen van een koude kermis thuis. De koers daalde namelijk in eerste instantie met 20 procent.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lees ook de update van vanavond van Altcoinbase over Bitcoin, Ethereum en Zilliqa!

Door de ontstane onzekerheid duurde het 20 dagen voordat beleggers weer het vertrouwen hadden om (massaal) in te stappen (zie bovenstaande grafiek). De Chaikin Money Flow (CMF), een indicator om het momentum en de koop- en verkoopdruk te meten, toonde een doorbraak in bullish territory (een stap boven 0) op 14 november 2017 (zie bovenstaande grafiek). Uiteindelijk duurde het in totaal 34 dagen voordat ethereum uitbrak naar boven.

Crypto alert - Leidt netwerkupdate tot koersuitbraak Ethereum (ETH)?

Huidige koers ethereum

Hoe ziet de huidige koers van ethereum eruit? De koers heeft net zoals vele andere cryptocurrencies een dreun gekregen op zondagmiddag. Ethereum daalde zondag in korte tijd met 17 procent gedipt nadat de koers enkele goede weken had met als voorlopig hoogtepunt 165 dollar. De tweede cryptomunt van de markt bereikt medio februari zelfs het hoogtse handelsvolume sinds één jaar. De koers liet vandaag rond 3 uur ’s middags een piekje zien richting 141 dollar om daarna te dippen naar 136 dollar. Vooralsnog lijkt ether weinig tot niet te anticiperen op de aankomende update.

Ondanks een bearish sentiment op de cryptomarkt zijn de bulls nog niet geheel van het toneel verdwenen. Uitgaande van de eerder genoemde CMF-indicator wordt een bear-dominantie nog niet bevestigd.

Crypto alert - Leidt netwerkupdate tot koersuitbraak Ethereum (ETH)?

Het ligt dus helemaal niet voor de hand dat een netwerkupdate per definitie tot een koersstijging leidt. De econoom Alex Krüger wijst er fijntjes op dat een update meestal tot een koersdip leidt. Diverse analisten wijzen er ook op dat de koersvolatiliteit sterk toeneemt. Het is daarom de vraag of ethereum het eerder steunniveau van 123 dollar kan houden.

Meer lezen?

Bronnen: Coindesk / Etherscan / NewsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...