IBM helpt banken met eigen cryptomunt, code Stellar onder motorkap

IBM sluit een samenwerking met zes internationale banken voor het lanceren van een eigen cryptomunt. De banken willen een eigen stablecoin maken, een digitale munt met een fiat munt zoals de euro of dollar als onderpand. Een van de meeste bekende private stablecoins is de JPM Coin van JP Morgan. IBM gebruikt technologie met onder motorkap code van de open blockchain Stellar.

Vandaag sloot Citi Group een eigen cryptomunt uit. De CitiCoin was een pilot uit 2015

Banken en cryptomunt

Een van de banken waarmee IBM de deal is de RSBC bank uit de Filipijnen. De stablecoin van die bank wordt gedekt door de Peso. IBM bevestigde tegenover media: Onder de klanten ook een aantal onbekende banken uit eurolanden, een Indonesische, Zuid-Koreaanse en Braziliaanse bank. De diverse banken moeten van hun toezichthouder nog goedkeuring krijgen voor het uitbrengen van de stablecoin.

Lees meer: Staat koers XLM op ontploffen? IBM past Stellar-technologie toe

IBM, World Wire en Stellar

Om een dergelijke munt te maken, zet IBM haar betalingsplatform World Wire in. Onder de motorkap van World Wire zit code van de publieke Stellar blockchain verwerkt. Ter verduidelijking: de technologie van Stellar wordt gebruikt en niet de XLM-munt van Stellar. IBM geeft toe dat het World Wire netwerk nog in de kinderschoenen staat.

Het netwerk is deze maandag “live” gegaan en er draait nog meer één stablecoin op: Stronghold, gedekt door de Amerikaanse dollar, van een start-up uit San Francisco. Jesse Lund, directeur van de blockchaindivisie van IBM heeft het over “beperkte productie”. Hij zegt verder:

“As more stablecoins come on board, the whole notion of FX changes over time. We are working very hard to expand the ecosystem of stablecoins that will include many more banks and many more fiat currencies – so digital representations of fiat currencies – and even, eventually, central bank issued digital currencies.”

Ripple en xRapid

Een andere partij die actief is in deze markt Ripple met haar xRapid-tech. Ripple zegt inmiddels meer dan 200 klanten te hebben voor haar technologie. Ook daar geldt: de XRP-munt speelt geen rol bij het efficiënter maken van internationale betalingen via de blockchain.

Lees meer: Ripple Labs vs SWIFT: waar zullen we over 10 jaar staan?

Meer Stellar bij Bitcoin Magazine NL?

Bron: Coindesk

bitcoin kopen

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!