Bitcoin expert Tuur Demeester: “Bitcoin is ondergewaardeerd, cryptowinter is voorbij”

Bitcoin is in de laatste fase van de bearmarket en het is tijd voor accumulatie, volgens een rapport van Adamant Capital door bekend Bitcoin commentator Tuur Demeester en Michiel Lescrauwaet. Uit hun onderzoek concluderen zij dat de accumulatie-fase al aan de gang is en dat het marktsentiment aan het keren is. Zij verwachten dat de prijs van Bitcoin tussen de $3000 en $6500 zal schommelen om daarna aan een nieuwe bull market te beginnen.

Lees ook: Euforie leidt de bitcoin prijs omhoog, maar tot waar?

Bitcoin ondergewaardeerd en herhaling marktcyclus

Een aantal keren eerder publiceerden de heren een rapport: in 2012 en 2015. Beiden tijdens periodes waarin Bitcoin flink was ondergewaardeerd. In een nieuw rapport van 18 april stellen Tuur Demeester en Michiel Lescrauwaet dat Bitcoin zich nu opnieuw in een soortgelijke periode van onderwaardering bevindt. De accumulatiefase is volgens hen al begonnen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens hun analyse van blockchain data heeft de prijscrash van november 2018 het grootste deel van de retail investeerders en twijfelachtige instituten uit de markt geschud.

Sindsdien zien zij een toename in het aantal bitcoins dat wordt geHODL’ed en een sterke afname van de volatiliteit, die nu op één van de laagste punten in jaren staat.

Het marktsentiment is volgens het rapport inmiddels omgeslagen van ‘capitulatie’ naar ‘hoop’. De situatie is volgens hen vergelijkbaar met de periode in 2015 toen Bitcoin ook was ondergewaardeerd.

Nadat destijds de bodem op $160 werd bereikt schommelde de prijs erna lange tijd tussen de $200 en $300. Erop terugkijkend was dit de meest gunstige periode om Bitcoin te kopen.

Volgens het rapport herhaalt de marktcyclus zich nu opnieuw en bevinden we ons in dezelfde situatie als toen.

Tuur Demeester en Michiel Lescrauwaet denken dat het nieuwe accumulatiekanaal zich nu bevindt tussen de $3000 en $6500. Wanneer het daarboven weet uit de breken is volgens hen de nieuwe bull market begonnen.

“So while the markets could dip back down for a re-test of the November lows (or lower still) to further digest the hundredfold run-up of 2015-17, we feel strongly that Bitcoin is undervalued at these prices.” – Tuur DeMeester en Michiel Lescrauwaet, Adamant Capital

Accumulatiefase

Volgens het rapport is de accumulatie inmiddels al een tijdje aan de gang. Degenen die nog een uitweg zochten om uit de markt te stappen gebruiken de prijsrally’s binnen het accumulatiekanaal om te verkopen. Dat creëert de weerstand en de prijsschommelingen.

Aan de andere kant gebruiken de lange termijn investeerders en kopers deze fase om meer Bitcoin te accumuleren. In deze periode dragen de “zwakke handen” hun bitcoins over aan de “sterke handen”, aldus het rapport.

Wanneer de beschikbare voorraad bitcoins op de markt opdroogt leidt dit uiteindelijk tot een nieuwe bull market.

“As markets move from overvalued to undervalued, the assets are passed on from disillusioned “weak hands” to more dispassionate “strong hands:”. These value investors are not in a rush and are happy to accumulate by buying the dips over quite a long period. On the other hand, the investors who got caught up in the hype of the preceding bull market and who didn’t anticipate how long and brutal this bear market could become, they capitulate by selling into the price rallies.”- Tuur DeMeester en Michiel Lescrauwaet, Adamant Capital

Dit is volgens Tuur Demeester en Michiel Lescrauwaet onderdeel van een marktcyclus in Bitcoin die zich telkens herhaalt. Zij denken dat die cyclus zich ook in de toekomst zal blijven herhalen.

Uiteindelijk zal dat afvlakken tot een multi-jaren cyclus, zoals ook het geval is bij koper of goud. De volatiliteit zal tegen die tijd drastisch zijn afgenomen.

Risico’s

Het rapport noemt wel een aantal risico’s die roet in het eten kunnen gooien. Bijvoorbeeld een hack op een grote handelsbeurs, zoals de bekende Mt.Gox hack uit februari 2014.

Dat risico is echter beperkt omdat vandaag de dag geen enkele handelsbeurs een vergelijkbare dominante marktpositie heeft zoals destijds het geval was met Mt.Gox, aldus het rapport.

Ook bestaat er een risico op een nieuwe capitulatieronde door miners als de prijs nogmaals in de buurt van de $3000-grens komt.

Onder die prijs zijn de meeste miners namelijk niet meer winstgevend. Zij zullen dan noodgedwongen extra bitcoins moeten verkopen en hun apparatuur uitschakelen. Dat kan de prijs verder omlaag stuwen.

Andere geïdentificeerde risico’s zijn bijvoorbeeld een macro-economische recessie, welke op de korte termijn waarde uit de markt kan onttrekken. Of de komst van een nieuwe hard fork die de positie van Bitcoin kan bedreigen.

Daarnaast ziet het rapport de mogelijkheid dat de 140.000 BTC die uit het Mt.Gox proces vrijkomt nog een rol kan spelen in de markt.

En natuurlijk is er altijd het risico dat wetgevers hardhandig optreden tegen Bitcoin. Het rapport stelt dat er vooralsnog geen serieuze poging daartoe is ondernomen. De meeste landen lijken Bitcoin binnen hun wettelijke kaders te kunnen accepteren.

Fundamenten voor nieuwe groei

Het rapport identificeert ook een aantal fundamentele drijfveren die de groei van Bitcoin kunnen voortstuwen.

Zoals verbeteringen in de technologie van het Bitcoin netwerk. Van tweedelaags schaalbaarheidsoplossingen zoals het Lightning Network en de Liquid side-chain tot aankomende protocol-verbeteringen zoals Taproot, Schnorr, P2SH en MAST.

Ook heeft de institutionalisering van Bitcoin een vogelvlucht genomen. Het rapport wijst daarbij onder andere op de futuresplatformen en diverse initiatieven zoals Bakkt, Fidelity en de plannen van de NASDAQ. De institutionele handel in Bitcoin speelt in toenemende mate een belangrijke rol op de markt.

“Bitcoin’s qualities of political neutrality, unparalleleld security, global accessible liquidity, and predictable financial policy are provably improving. As it matures, we expect for Bitcoin to disrupt the $100 trillion investment vertical of Liquid Store of Value, and become a globally used digital gold and reserve asset.” – Tuur DeMeester en Michiel Lescrauwaet, Adamant capital

Millenials

Bitcoin is bovendien erg populair onder millenials. Op dit moment zijn zij de snelst groeiende demografie in de wereld. Naar verwachting zal hun gezamenlijk inkomen vanaf 2029 alle andere generaties overtreffen.

Millenials hebben een laag vertrouwen in banken en zijn daarnaast gewend om met technologie en open netwerken om te gaan, stellen Demeester en Lescrauwaet. Het rapport voorziet dan ook dat millenials een drijvende factor zullen zijn in de verdere adoptie en groei van Bitcoin.

Lees het gehele rapport van Tuur Demeester en Michiel Lescrauwaet over Bitcoin hier.

Beeldmateriaal: Pixabay