Verliest Ethereum op termijn van EOS en TRON?

1266 totale weergaven
|

Eens was Ethereum de onbetwiste koning van de smart contracts platformen. Ethereum werd regelmatig genoemd als kandidaat om bitcoin misschien zelfs van de troon te stoten. Ten tijde van de ICO bubbel in 2017 leek die voorspelling ook bijna uit te komen. Toch lijkt het erop dat Ethereum vandaag de dag in rap tempo terrein verliest aan concurrenten zoals EOS en TRON.

Lees meer: Volgens Vitalik Buterin leidt een hogere marktprijs van Ethereum tot een veiliger netwerk

Eerste smart contracts platform

Ethereum was de eerste altcoin die met iets kwam aanzetten dat zó nieuw en veelzijdig was dat het de status quo onder cryptovaluta wel eens op zijn kop kon zetten. Het introduceerde smart contracts waarmee het mogelijk werd om complexe transacties te automatiseren; de zogenaamde decentrale applicaties (dApps).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat opende een wereld aan toepassingen en mogelijkheden. Van decentrale handelsbeurzen tot decentrale social media platformen. Ethereum zou de ruggengraat worden van het nieuwe Web 3.0.

De killer-app van Ethereum in 2017 was Initial Coin Offerings (ICO’s). Met dit nieuwe crowdfunding mechanisme werden honderden projecten gestart die grotendeels met ETH tokens werden gefinancierd. Het creëerde een stormloop op de beperkte voorraad ETH tokens met een indrukwekkende waardestijging als gevolg.

Concurrentie van EOS en TRON

Tegenwoordig lijkt de positie van Ethereum een stuk onzekerder. Ethereum is allang niet meer het enige smart contracts platform en de concurrentie heeft de achterstand grotendeels goedgemaakt. In sommige gevallen zijn ze Ethereum zelfs voorbijgestreefd.

Bijvoorbeeld op het gebied van transactiesnelheid. Die is bij Ethereum een stuk lager dan bij de concurrentie en het aantal transacties per seconde is zeer beperkt. Om toch te zorgen dat een transactie binnen een kort tijdsbestek wordt opgepakt is het vaak nodig om een zogenaamde miner’s fee te betalen. Een soort transactiekosten.

Dat is een beperkende factor voor veel soorten dApps. Dat werd pijnlijk duidelijk toen Crypto Kitties, een spel met verzamelkatten, in 2017 de Ethereum blockchain plat legde omdat het zoveel transacties veroorzaakte. Het netwerk kon het niet aan en de transactiekosten stegen tot ongekende hoogtes.

Concurrerende blockchains bieden daarentegen vaak een basissnelheid die veel hoger ligt en bovendien transactiekosten die verschrikkelijk laag of zelfs gratis zijn. Dat biedt programmeurs veel meer mogelijkheden om efficiënte dApps te creëren met een goede gebruikerservaring.

EOS en TRON winnen terrein op Ethereum

Vooral EOS en TRON winnen terrein. Voorheen was Ethereum de enige keuze voor programmeurs maar inmiddels schieten de EOS en TRON dApps als paddenstoelen uit de grond. Volgens dappradar.com zijn de dertiende dApps met de meeste dagelijks gebruikers allemaal gebaseerd op EOS en TRON. De eerste Ethereum dApp vinden we pas op de veertiende positie.

Ook op basis van het wekelijkse transactievolume laten EOS en TRON de Ethereum dApps ver achter zich. De nummer 1 wordt ingenomen door de op TRON gebaseerde dApp TronCrush met 6,9 miljoen transacties in de laatste zeven dagen.

De hoogste dApp op basis van Ethereum treffen we daarentegen tientallen plekken lager, met slechts 52.000 transacties in dezelfde periode. In totaal wist Ethereum in januari slechts 28% van het totaal aantal dApp gebruikers te veroveren. EOS heeft daarentegen 48% van het marktaandeel te pakken en TRON 24%.

“The reason why they got so much adoption, those new protocols, is that they offer considerably better speed, transactions per second,” – Patrick Barile, chief operating officer DappRadar

Van ICO naar IEO

Wanneer je een ICO wilt starten zijn er tegenwoordig ook meer opties dan alleen de Ethereum blockchain. Behalve dat Ethereum concurrentie van TRON en EOS heeft zijn er inmiddels talloze andere platformen die ICO’s ondersteunen. Er is dan ook veel minder druk om ETH tokens in te slaan dan voorheen.

Een bijzondere wending is dat zelfs handelsbeurzen nu concurreren met Ethereum. Vooral de grootste crypto handelsbeurs Binance profiteert hiervan. Het heeft een eigen (BNB) token en biedt sinds kort Initial Exchange Offerings (IEO) aan. Dat is een nieuw soort variant van de ICO maar dan inclusief ondersteuning van de token op de handelsbeurs zelf.

Het is daarom voor projecten zeer aantrekkelijk om via Binance hun project te lanceren. Blootstelling aan de grootste cryptohandelsbeurs ter wereld heeft voor veel projecten namelijk toch een hoge prioriteit. Net als Ethereum in 2017 profiteert nu de BNB token behoorlijk van het feit dat ze nodig zijn om in de nieuwste projecten te investeren.

Andere handelsbeurzen zoals bijvoorbeeld Kucoin, Bitmax, OKex en Huobi lijken eenzelfde richting in te slaan met IEO’s. De rol van Ethereum als belangrijkste platform om een project op te lanceren neemt dan ook in rap tempo af.

Veranderingen in de top 10

De toegenomen concurrentie is misschien ook in de prijzen terug te zien. Hoewel Ethereum al maanden twijfelachtig stabiel schommelt vinden we concurrenten steeds hoger in de rangorde. EOS groeide de afgelopen maanden tegen de trend in van $1 naar ruim $4 en is nu de op drie na grootste cryptovaluta op Coinmarketcap.com.

Ook de Binance (BNB) token maakte een bijzondere groei mee. Het wist in dezelfde periode te stijgen van ongeveer $5 naar bijna $18. De BNB token heeft daarmee ook de top tien grootste cryptovaluta’s bereikt. Het is nu de zevende cryptomunt qua marktkapitalisatie. TRON bevindt zich nog net buiten de top tien op nummer elf.

Decentraal

Toch is Ethereum nog lang niet uit de race. Het grote voordeel van Ethereum is dat het in veel gevallen veel decentraler is dan concurrerende platformen. Decentraliteit is voor velen één van de belangrijkste eigenschappen van een blockchain.

Het gebrek aan een centrale partij zorgt er immers voor dat het netwerk te vertrouwen is. Er is dan niemand die er vandoor kan gaan met het geld of anderzijds censuur kan toepassen. Daardoor ontstaat er een vorm van werkelijk eigenaarschap.

Filosofie

De filosofie van Ethereum is dan ook anders dan bij veel andere blockchains. Er wordt wel gewerkt om het netwerk op te schalen zodat het meer transacties aan kan. Maar dat moet niet ten koste gaan van de decentraliteit en veiligheid.

De concurrentie wordt dan ook wel eens verweten dat ze de gemakkelijke weg kiezen om het netwerk te versnellen. Op die manier gaat de hogere snelheid vaak gepaard met een mindere mate van decentraliteit.

Ethereum kiest er daarom voor om via een alternatieve weg de blockchain op te schalen. In plaats van het basisprotocol aan te passen richten zij zich op tweedelaags oplossingen. Dat zijn oplossingen die bovenop de bestaande architectuur zijn gebouwd.

Bijvoorbeeld door cryptografische trucs toe te passen om transacties kleiner te maken of meerdere transacties samen te bundelen. Of om de blockchain in meerdere onderdelen op te splitsen. Wiskundige hoogstandjes die in veel gevallen alleen in theorie bestaan. Een praktische en werkende versie moet nog worden bedacht.

Van theorie naar praktijk

Dat upgraden is een proces van vallen en opstaan. Soms doen zich onvoorziene situaties voor en in andere gevallen zal in de praktijk misschien toch blijken dat de theorie niet klopt. Het is in ieder geval een proces dat veel tijd kost.

Daarom lijkt het er al een tijdje op alsof Ethereum stil staat. Toch is niets minder waar. Er wordt hard gewerkt aan oplossingen zoals sharding en Plasma. Ook de toekomstige upgrade Ethereum Serenity waarmee de overstap wordt gemaakt naar Proof-of-Stake zal het netwerk aanzienlijk verbeteren.

Veel zal er dan ook afhangen van de ontwikkelaars van Ethereum. Zij moeten de beloftes kunnen waarmaken. Wanneer het hen lukt om het netwerk succesvol op te schalen zou dat in één keer de wind uit de zeilen van de concurrenten kunnen halen. Lukt het echter niet dan is de kans groot dat een andere blockchain uiteindelijk de markt zal veroveren.

“The thing that really shines about Ethereum is its vibrant community. Everyone keeps building and supporting the cause regardless of the markets. All of the recent progress on Plasma and Serenity really speak to that.” – Hudson Jameson, Ethereum Foundation

Meer dan één winnaar mogelijk

Helemaal zwart-wit hoeft het echter niet te zijn. De vraag is namelijk in welke mate een dApp decentraal moet zijn. Voor transacties met een hoge waarde is het misschien erg belangrijk om voor het veiligste netwerk te kiezen.

Maar in het geval van andere applicaties zoals een social media website telt misschien het gebruikersgemak meer dan extreme veiligheid. Het is dan ook goed mogelijk dat meerdere platformen zich naast elkaar ontwikkelen en verschillende marktsegmenten bedienen.

Meer cryptonieuws

Bronnen: Bloomberg, Dappradar.com