Bitcoin (BTC) handelsvolume verandert op Huobi na beschuldigingen van wash trading

Het in Singapore gevestigde Huobi Global crypto beurs heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat wash trading niet meer op het platform plaats kan vinden. Dit nadat het door BitWise Asset Management werd genoemd als cryptobeurs waar nep handelsvolume voorkomt. 96 procent van het handelsvolume in bitcoin op cryptobeurzen zou ‘nep’ zijn, volgens het eerste rapport van Bitwise.

Wash trading

Het Bitwise rapport werd eerder gepresenteerd aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), als onderdeel van een Bitcoin ETF-aanvraag. In dat rapport wordt beweerd dat slechts een klein percentage van het bitcoin handelsvolume echt is. Op de een of andere manier komt op de overgrote meerderheid van crypto beurzen opzettelijk of onopzettelijk wash trading voor.

Wat is wash trading? Wash trading is een fenomeen waarbij traders met elkaar samenwerken. Daarbij verkopen zij een actief over en weer, terwijl de prijzen stijgen. Dit geeft de illusie dat het handelsvolume van een markt en de waarde van de actief toeneemt.

Verrassing voor Huobi

CEO van Huobi Global, Livio Weng, geeft tegen CoinDesk aan dat wash trading in strijd is met de ‘kernwaarden’ van de beurs. De beurs zou er dan ook niet bij betrokken zijn. Het is echter nog steeds mogelijk dat wash trading op Huobi plaatsvindt, zonder dat de beurs hier weet van heeft.

Toch kwam het rapport dat Huobi een probleem met wash trading heeft als “verrassing” voor het Huobi-team, aldus Weng. Hij geeft aan dat de beurs “een grondige controle en herziening van het systeem uit heeft gevoerd” en geen enkel bewijs vond.

Weng gaf wel toe dat market makers aan wash trading deden om daarmee beter voor de dag te komen (op vlakken van marketing en performance). Volgens Weng heeft Huobi contact met ze gezocht en zijn zij met deze strategie gestopt.

Tweede rapport

Een tweede rapport van Bitwise werpt een interessant licht op de beweringen van Weng. Bitwise eerste rapport beweerde dat Bitfinex, bitFlyer, Binance, Bitstamp, Bittrex, Coinbase, Gemini, itBit, Kraken en Poloniex de enige platforms betroffen die geen valse handelsvolumes kenden. Bij Huobi zag men een “abnormaal patroon”, volgens een analyse van de gerapporteerde transacties. Dit patroon was “consistent” totdat het eerste Bitwise-rapport werd gepubliceerd. Daarna is het volgens het tweede rapport binnen drie weken volledig verdwenen.

Bitwise kon niet verklaren waarom het gerapporteerde handelsvolume verschoof. Hoewel het nieuwe rapport wel suggereerde dat “diegenen die betrokken zijn bij wash traden mogelijk handels-signaturen veranderden om detectiemethoden te ondermijnen.” “We erkennen ook dat Huobi mogelijk actie heeft ondernomen om wash trading op hun platform binnen dat tijdsbestek te elimineren. Alleen wordt dit standpunt teniet gedaan door het feit dat het gerapporteerde bitcoin-handelsvolume van Huobi in die tijd niet significant is gedaald,” aldus Bitwise.

 

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!