‘Breekt bitcoin (BTC) de $10.000 grens, dan leidt dat tot FOMO’, aldus Fundstrat

Breekt bitcoin (BTC) de $10.000 grens, dan is het effect dat méér beleggers in korte tijd gaan instappen. Dit verwacht Tom Lee, hoofd analist bij onderzoeksfirma Fundstrat uit New York. Lee staat bekend als een 'bitcoin bull', iemand die zeer positief is over de toekomstige waarde van de cryptomunt.

In mei werd even de $9.000 aangetikt, maar sindsdien zit bitcoin in een dalende trend. De afgelopen week heeft de bitcoin (BTC) koers zich gecorrigeerd met 9,8%. De maand - en 3 maandenscore is nog positief met 12,6% en 100%. Analisten zien bitcoin nog steeds in een 'bullish' patroon zitten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Marktsentiment

Naast technische analyse speelt marktsentiment ook een rol in de cryptomarkt.

Fundstrat speelt op die trend in door een model te ontwikkelen waar de fases van Fear of Missing Out (FOMO) zijn gerangschikt. Financial Times journalist Adam Swanson geeft in een tweet aandacht aan dit model, waarna Tom Lee van Fundstrat inhaakt.

Volgens Lee is er momenteel sprake van een "FOMO level 5". Feitelijk het niveau voordat alle remmen losgaan ("FOMO level 10"). In 2017 schoot bitcoin van $4.500 ('summer of cryptolove of 2017', red) door de $10.000 grens.

Volgens de onderstaande grafiek is de $10.000 beslecht eind november. In slechts twee weken is de voorlopige all-time high van $20.089 bereikt (17 december 2017)

‘Breekt bitcoin (BTC) de $10.000 grens, dan leidt dat tot FOMO’, aldus Fundstrat

bron: Coindesk

Lee wil graag een parallel trekken met dat beslissende moment in 2017: een grotere groep krijgt het gevoel de boot te missen, waarop de koers een exponentiële curve laat zien. Volgens de analist is het niveau van $10.000 het volgende doel voor bitcoin.

In een recente podcast tussen Lee en CFO Wei Zhou van Binance ontvouwt zich ook de volgende theorie. Ook Zhou, een voormalige analist aan Wall Street en vorig jaar gestart bij de cryptobeurs uit Malta, markeert $10.000 een nieuw hoogtepunt.

Hij voorziet een vergelijkbare versnelling als in eind 2017: een snelle klim richting $20.000. Hij ziet zelfs een doel van $40.000 eind 2019 als haalbaar.

Bitcoin halving

Volgens analist PlanB, onlangs aangehaald door Misss Bitcoin in een interview met Bitcoin Magazine NL, is de 'bitcoin halving' (het halveren van de bitcoin beloning voor de miners, redactie) een drijver achter de potentiële waarde van de cryptomunt.

Deze bitcoin halving vindt in mei/juni 2020 plaats: de 'reward' van een miner wordt gehalveerd van 12,5 naar 6,25 BTC. Er treedt met een halving dus meer schaarste op in de markt.

Ook bij goud, ook een asset wat als 'store of value' oppotmiddel gekenschetst wordt, neemt de voorraad met de tijd af. De verwachting is dat de prijs met schaarste toeneemt.

‘Breekt bitcoin (BTC) de $10.000 grens, dan leidt dat tot FOMO’, aldus Fundstrat

Plan B berekent de inflatie van bitcoin door middel van de variabele 'Stock-to-flow-ratio'. Deze zogenaamde SF-ratio staat nu op '25'. Dit komt neer op een inflatie van 4%.

PlanB ziet een "lineaire relatie" tussen de SF-ratio en de marktwaarde van bitcoin (zie bovenstaande grafiek). Zodra SF ratio naar '50' stijgt bij een halving, komt dit neer op een inflatie van 2%. Bitcoin kan daarmee een lagere inflatie krijgen dan fiat geld.

De huidige marktwaarde van bitcoin is nu $137 miljard. Met toenemende schaarste verwacht PlanB dat meer kapitaal naar de asset stroomt. Een market cap van $1.000 miljard is reëel, wat neerkomt op $55.000 per eenheid BTC.

Maar wie gaat de kar dan trekken? Particuliere beleggers of institutionele beleggers? PlanB verwacht dat 'FOMO' ook neerslaat op institutionele beleggers, een argument dat ook door Mark Yusko, ceo van Morgan Creek Capital is gebezigd.

Hun handelsloketten zijn in eerste instantie primair gericht op bitcoin en niet op altcoins. Met bitcoin zijn we op zoek naar een 'hedge' ten opzichte van meer volatiele assets.

Bronnen: Messari.io / PlanB / NewsBTC

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCFOMOkoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.