Adoptie: Huurcontracten in Malta bij wet verplicht op de blockchain

In Malta is het binnenkort wettelijk verplicht om huurcontracten op de blockchain te registreren. Dat zei de minister-president van Malta Joseph Muscat afgelopen zondag tijdens een radio-interview. Met de wetshervorming wil hij de meerwaarde van blockchain in het dagelijks leven aantonen. Opnieuw laat Malta zien dat het voorop loopt op het gebied van blockchain adoptie.

Lees ook: Binance en Neufund zetten ’s werelds eerste gedecentraliseerde effectenbeurs op in Malta

Huurcontracten in Malta op de blockchain

De hervormde wetgeving is volgens minister-president Muscat al rond. Het kabinet ging volgens hem na een lange consultatieperiode akkoord met de voorstellen. Alleen de officiële aankondiging over enkele dagen resteert nog.

Volgens de wetshervorming moeten alle huurcontracten voortaan digitaal worden geregistreerd. Dat moet ervoor zorgen dat er geen huurcontracten meer bestaan waarvoor geen documentatie bestaat.

Voor de onderliggende architectuur is voor blockchain technologie gekozen. Vooral vanwege de veiligheidseigenschappen. Op de blockchain zijn geregistreerde huurcontracten namelijk fraude-bestendig. Ook hebben alleen geautoriseerde personen toegang tot de gegevens.

“Every rent contract in Malta will be registered. The system we will be using to register the contracts is blockchain – distributed ledger technology,” – Joseph Muscat, Minister-president van Malta

Met de nieuwe wetgeving wil Muscat de meerwaarde van blockchain op concrete wijze tonen door het te integreren in het dagelijks leven. Daarmee hoopt hij aan mensen duidelijk te maken hoe de digitale transformatie hun dagelijkse gang van zaken kan beïnvloeden.

“We will now be showing people the added value of this technology through applying it to something which they will use in their daily lives. Such a contract cannot be tampered with and only those authorised will be able to access it. This shows how the digital transformation will affect their lives.” – Joseph Muscat, Minister-president van Malta

De minister-president deed de uitlatingen tijdens een interview met de Maltese radiozender One Radio, zo rapporteerde nieuwswebsite Malta Today. In het interview liet Muscat blijken dat alle details over enkele dagen bekend worden gemaakt wanneer de officiële aankondiging plaatsvindt.

Blockchain island

Malta bewijst ermee opnieuw dat het ver voorop loopt in de adoptie van blockchain. Het kleine eiland-staatje in de middellandse zee zet namelijk volop in op deze nieuwe technologie.

Terwijl de meeste landen nog steeds worstelen om blockchain te begrijpen is Malta inmiddels al geruime tijd bezig om een zo gunstig mogelijk klimaat voor de sector te creëren. Zo biedt Malta als één van weinigen, en eersten, duidelijke wettelijke kaders voor cryptovaluta en blockchain.

Minister-president Joseph Muscat en zijn regering lijken daarnaast zelf ook groot fan van blockchain. Zo sprak Muscat enkele maanden geleden de Verenigde Naties nog lovend toe over de technologie.

Ook initieerde Malta een Europese pro-blockchain verklaring die ondertekend werd door zes andere Europese mediterrane landen.

Dit alles leidde ertoe dat veel grote spelers uit de blockchain industrie inmiddels naar het eiland-staatje zijn verhuisd. Bijvoorbeeld handelsbeurzen als Binance, Bittrex, OKex en Bitbay. Niet voor niets staat Malta tegenwoordig dan ook bekend als ‘blockchain island’.

Onderliggend speelt dat Malta zich al langere tijd als toevluchtsoord positioneert voor allerlei sectoren die elders worden geschuwd. Zo is menig casino op het eiland ‘gevestigd’. Daarnaast staat Malta vanwege de lage belastingtarieven al langere tijd bekend als off-shore belastingparadijs voor multinationals.

Op die manier weet het kleine eiland-staatje allerlei miljoenen- en miljardenbedrijven aan zich te binden. En dat is goed nieuws voor de Maltese belastinginkomsten. De bedrijven in kwestie hoor je natuurlijk ook niet klagen over lagere belastingen. Internationaal zijn ze er echter minder minder blij mee.

Op eenzelfde manier staat Malta nu met open armen om ook de blockchain industrie aan zich te binden. Want ook daar is natuurlijk een hoop wederzijds voordeel te behalen.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!